|

Sångargillet som bäst

NyhetsbildZoom
Sångargillets julkonsert bjöd på högklassig manskörssång och en utsökt välspelande cellosextett. Foto: Johan Hagström
Årets julkonsert med Wasa Sångargille upplevde VBL:s recensent som en av de bästa den anrika kören presterat.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Recension: Julkonsert

  • Total Cello Ensemble: Hannu Kiiski, Lauri Kankkunen, Samuli Peltonen, Tomas Nuñez-Garcés, Tuomas Lehto, Tuomas Ylinen
  • Jimi Järvinen, orgel
  • Wasa Sångargille
  • Dirigent: Stefan Wikman
  • Trefaldighetskyrkan 16.12.2017

Wasa Sångargilles julkonsert i den stämningsfyllda Trefaldighetskyrkan bjöd på högklassig musik med manskörssång, en utsökt välspelande cellosextett och en fantastisk organist. Sångerna och de instrumentala styckena frammanade den rätta känslan hos lyssnaren inför julhelgen.

Kören har, säkert tack vare att tonbildningsövningarna leds av en sakkunnig, i dag en anmärkningsvärd god och homogen klang. Tenorstämmorna, som jag tidvis upplevt väl spretiga, presterar nu genomgående njutbar sång, där ingen enskild röst skär ut. En extra eloge bör ges till första stämman, som höll sin lyster under hela konserten. Kören utförde alla sånger med föredömlig diktion.


Balansen mellan stämmorna är god, om man bortser från den inledande "Alta Trinità beata", där en mellanstämma till en början var väl dominant. En viss rytmisk diskrepans noterades dock i framförandet av sånger i sex- och tolvåttondelstakt.

Repertoarvalet var denna gång välgenomtänkt; traditionella julsånger, några i ny skrud, varvades med spännande instrumentala prestationer. Vid sidan av sin hovkompositör och -arrangör Kaj-Erik Gustafsson anlitar Gillet även Robert Sund, den kanske mest kända körprofilen i nordiskt manskörssammanhang.

Samarbetet mellan WSG och Total Cello Ensemble krävde nytt material, varför herrarna fått som uppgift att arrangera musik för manskör och cellosextett, grannlaga och krävande uppgifter minsann.


I César Francks "Panis Angelicus" tog Gustafsson verkligen ut svängarna. Utmanande så det förslog, men personligen föredrar jag nog hans tidigare version med orgelackompanjemang. Mig tilltalar hans stilrena sättning av "Giv mig ej glans" som även denna gång fick ett snyggt utförande

Robert Sund stod för tre arrangemang för manskör och celloensemble, "Koppången", Adams "Julsång" och "Stilla natt", alla tre fyndigt, men stilrent arrangerade. Den förstnämnda tilltalade mig mest.

Total Cello Ensemble framförde tre stycken, "Taas kaikki kauniit muistot" av Sulho Ranta, Otto Kotilainens "Sparven på julmorgonen" och Kassu Halonens "Sydämeeni joulun teen".

Zoom

Jimi Järvinen, född 1996, är en organist att räkna med i framtiden Foto: Johan Hagström


Utförandet var synnerligen njutbart: balanserat, nyansrikt och utstuderat, men så är musikerna av nationell toppklass. Mest tilltalades jag av Anna-Mari Kähäräs utsökta arr av "Sparven på julmorgonen". Tankarna gick onekligen till en viss Villa-Lobos-komposition.

Jimi Järvinen (född 1996) är en organist att räkna med i framtiden. Ett smakfull och exakt ackompanjemang, de fantasifulla förspelen och beledsagning (dock väl kraftfulla) till psalmerna samt en spännande tolkning av fransmannen Balbastres (1727-1799) jultema med variationer vittnar om en enorm begåvning. Lägg namnet på minnet, bästa musikvänner!


Dirigenten Stefan Wikman har verkligen drillat sina mannar. Wasa Sångargille torde i dag höra till landets bättre manskörer. Wikmans målmedvetna arbete bär frukt och han räds ej utmaningar. Hatten lyfts!

Men en sak oroar mig. Ingen av de tretton sånger som framfördes är originalkomposition för manskör. Till och med Eric Whitacres "Lux Aurumque" komponerades ursprungligen för åttastämmig blandad kör a cappella år 2000.

Kommentarer

Mest läst senaste veckan