Det här är en historisk dom av Högsta domstolen, skriver Yle.

Domstolen ansåg att Matti Nissinen avsiktligt brutit mot sin tjänsteplikt i samband med uppköp av ledarutbildning från sin brors företag. Uppköpen gjordes 2010-2015.

Högsta domstolen dömde Nissinen till 40 dagsböter. Det betyder omkring 1720 euro för Nissinen, baserat på hans nuvarande inkomst.

Rätten ansåg att handlingen inte kunde hållas för ringa på grund av Nissinens position. Rätten var enig i sitt beslut, och domen kan inte överklagas.

Nissinen har själv erkänt att han agerat lagstridigt och obetänksamt. Han förnekar dock att han avsiktligt skulle ha brutit mot sin tjänsteplikt. Nissinen ansåg att en svår livssituation och ivern att köpa utbildningstjänsterna hindrade honom från att tänka klart.

Justitieministeriet meddelar i ett pressmeddelande att de noggrant sätter sig in i högsta domstolens avgörande och överväger om det finns skäl att vidta tjänstemannarättsliga åtgärder. Justitieministeriet ska även höra Nissinen för bedömningen.

Nissinen har varit avstängd från tjänsteutövning sedan i augusti. Högsta domstolens avgörande har vunnit laga kraft och därför upphör avstängningen från tjänsteutövningen när domen meddelas.

Behandlingen av ärendet vid justitieministeriet tar några veckor. Justitieministeriet informerar om sitt beslut efter att det har fattats i januari.