Fiskevårdsavgiften kostar från och med 2018: 45 euro för ett kalenderår, 15 euro för sju dygn och 6 euro för ett dygn. Det har Jord- och skogsbruksministeriet bestämt.

Alla fiskare i åldern 18-64 som fiskar med något annat fiskeredskap än metspö, pilk eller strömmingshäckla ska betala fiskevårdsavgiften.

Däremot blir tillståndet för spöfiske för personer under 15 år gratis. Ministeriet vill uppmuntra unga att röra sig i naturen och väcka intresset för jakt och fiske som hobby, skriver ministeriet på sin webbsida.

För de som är yngre än 15 finns ändå vatten som är undantagna. Områdena är Tana älvs och Näätämöjokis vattendrag, de områden i Tuulomajokis och Paatsjokis vattendrag eller de områden i Torne älvs och Ounasjokis vattendrag där lax och öring stiger eller vissa andra tillstånd som beviljas för särskilda fiskeplatser.

Jaktvårdsavgiften stiger med sex euro och kostar 39 euro från och med 2018.

Med den höjda avgiften vill Jord- och skogsbruksministeriet att jaktvårdsföreningarnas verksamhet ska utvecklas. Man vill också utveckla tjänsten Omariista och hoppas kunna sköta viltets levnadsmiljöer bättre.