|

Dyrare att fiska och jaga 2018

Det blir dyrare att fiska och jaga 2018. Zoom
Foto: Arkiv/Seppo Lammi

Det blir dyrare att fiska och jaga 2018.

Jord- och skogsbruksministeriet har höjt avgifterna för fiske och jakt för 2018. Däremot blir det gratis att fiska med kastspö om du är yngre än 15 år.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Fiskevårdsavgiften kostar från och med 2018: 45 euro för ett kalenderår, 15 euro för sju dygn och 6 euro för ett dygn. Det har Jord- och skogsbruksministeriet bestämt.

Alla fiskare i åldern 18-64 som fiskar med något annat fiskeredskap än metspö, pilk eller strömmingshäckla ska betala fiskevårdsavgiften.

Däremot blir tillståndet för spöfiske för personer under 15 år gratis. Ministeriet vill uppmuntra unga att röra sig i naturen och väcka intresset för jakt och fiske som hobby, skriver ministeriet på sin webbsida.

För de som är yngre än 15 finns ändå vatten som är undantagna. Områdena är Tana älvs och Näätämöjokis vattendrag, de områden i Tuulomajokis och Paatsjokis vattendrag eller de områden i Torne älvs och Ounasjokis vattendrag där lax och öring stiger eller vissa andra tillstånd som beviljas för särskilda fiskeplatser.

Jaktvårdsavgiften stiger med sex euro och kostar 39 euro från och med 2018.

Med den höjda avgiften vill Jord- och skogsbruksministeriet att jaktvårdsföreningarnas verksamhet ska utvecklas. Man vill också utveckla tjänsten Omariista och hoppas kunna sköta viltets levnadsmiljöer bättre.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Fartyg med coronasmitta väntas anlända i eftermiddag – "Endast vårdbehövande får lämna fartyget"

Yara Finland bekräftar att fartyget med coronasmitta ombord inte kommer att stanna i Finland efter att fartyget lastats av.
Foto: Shutterstock/SPT

Yara Finland bekräftar att fartyget med coronasmitta ombord inte kommer att stanna i Finland efter att fartyget lastats av.

Yaras hamn i Nystad räknar med att det norska fartyget med coronasmitta ombord anländer tidigt på fredagseftermiddagen.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan