Det var för tidningen Aamulehti som Antti Rinne öppnade sig och sade vad han tycker om regeringen Sipiläs aktiveringsmodell. Rinne sade till tidningen att regeringen har fel inställning till arbetslösa och ser dem som lata personer som inte får något till stånd.

Rinne säger att han själv fått en del feedback på regeringens modell. Den så kallade aktiveringsmodellen leder till att förmåner dras in ifall den arbetslöse inte är tillräckligt aktiv i sitt arbetssökande, eller inte aktivt ar del av olika tjänster som erbjuds i jobbsökningssammanhang.

– Det är galet att tvinga ner folk på knä. Jag har fått respons av folk som tycker att det känns som om regeringen vill göra just det, och sedan ge dem ett nackskott, säger Rinne till Aamulehti.

Den här retoriken har senare fått kritik. Bland annat har centerpolitikern Outi Mäkelä kritiserat Rinne för hans uttalande, och kommunikationsexperten och före detta politiska journalisten Eeva Lehtimäki säger att uttalandet är dumheter från SDP:s sida.

– Rinne säger förvisso att han baserar sitt uttalande på feedback från allmänheten, men det hade varit skäl att fundera om det här är ett bra exempel att lyfta upp. SDP kunde ha påverkat och profilerat sig genom att föra fram sina egna förslag. Nu skjuter partiet sig självt i foten genom att flytta över diskussionens fokus på fel sak, säger hon till Aamulehti.