|

Rinne kritiserar regeringen, och får kritik

Antti Rinne får kritik för sin frispråkiga retorik gällande aktiveringsmodellen. Zoom
Foto: Martti Kainulainen/Lehtikuva

Antti Rinne får kritik för sin frispråkiga retorik gällande aktiveringsmodellen.

I fredags kritiserade Antti Rinne (SDP) regeringens aktiveringsmodell. Nu får han själv kritik för sitt uttalande.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Det var för tidningen Aamulehti som Antti Rinne öppnade sig och sade vad han tycker om regeringen Sipiläs aktiveringsmodell. Rinne sade till tidningen att regeringen har fel inställning till arbetslösa och ser dem som lata personer som inte får något till stånd.

Rinne säger att han själv fått en del feedback på regeringens modell. Den så kallade aktiveringsmodellen leder till att förmåner dras in ifall den arbetslöse inte är tillräckligt aktiv i sitt arbetssökande, eller inte aktivt ar del av olika tjänster som erbjuds i jobbsökningssammanhang.

– Det är galet att tvinga ner folk på knä. Jag har fått respons av folk som tycker att det känns som om regeringen vill göra just det, och sedan ge dem ett nackskott, säger Rinne till Aamulehti.

Den här retoriken har senare fått kritik. Bland annat har centerpolitikern Outi Mäkelä kritiserat Rinne för hans uttalande, och kommunikationsexperten och före detta politiska journalisten Eeva Lehtimäki säger att uttalandet är dumheter från SDP:s sida.

Annons
– Rinne säger förvisso att han baserar sitt uttalande på feedback från allmänheten, men det hade varit skäl att fundera om det här är ett bra exempel att lyfta upp. SDP kunde ha påverkat och profilerat sig genom att föra fram sina egna förslag. Nu skjuter partiet sig självt i foten genom att flytta över diskussionens fokus på fel sak, säger hon till Aamulehti.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Ett nytt bekräftat och två misstänkta fall av coronavirus i Finland

Ledande överläkare Markku Mäkijärvi vid Helsingfors universitetssjukhus, överläkare Taneli Puumalainen vid THL och överläkare i infektionssjukdomar Asko Järvinen vid Helsingfors universitetssjukhus under presskonferensen som ordnades efter att coronaviruset konstaterats i Finland.
Foto: Markku Ulander/Lehtikuva

Ledande överläkare Markku Mäkijärvi vid Helsingfors universitetssjukhus, överläkare Taneli Puumalainen vid THL och överläkare i infektionssjukdomar Asko Järvinen vid Helsingfors universitetssjukhus under presskonferensen som ordnades efter att coronaviruset konstaterats i Finland.

Ett fall av coronaviruset har bekräftats på Helsingfors universitetssjukhus. Det är institutet för hälsa och välfärd THL som informerar om saken.

Mest läst senaste veckan