|

Spelglädje, skratt och säkert samspel i Pörtom

Det blir pinsamt för ungdomarna (Sara Storbäck och Ida Niemi) när föräldrarna (Nina Björkgren och Hans Snickars) sitter klistrade vid sina telefoner. Zoom
Foto: Annette Hagman

Det blir pinsamt för ungdomarna (Sara Storbäck och Ida Niemi) när föräldrarna (Nina Björkgren och Hans Snickars) sitter klistrade vid sina telefoner.

Salen verkar vara fullsatt och det är ett förväntansfullt och trivsamt sorl i publikhavet. När aktörerna river loss med vad som bäst kan beskrivas som revyns signaturmelodi Tillsammans sätter de agendan för kvällen. Detta är en afton för kollektivet, solidaritet och framför allt för skratt.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Innan du fortsätter...

Tack vare våra prenumeranter kan vi fortsätta leverera kvalitativa lokalnyheter. Bli prenumerant du också!

1 månad för 1€ Fortsätt till artikeln

Åskådarna blir bjudna på sketcher med både lokalt och internationellt innehåll i gott samspel med modern teknik. Här tänker jag närmast på numret Trycka på knappen där vi bevittnar ett unikt samtal mellan Donald Trump och Nordkoreas diktator Kim Jong-Un. Missförstånd av det mera graverande slaget bjuds på i Bulan, där ett ärligt misstag plötsligt visar sig kunna stå den skyldige dyrt.

Minnen och skarvar

Sketchen Barndomstankar är närmast en stå-upp föreställning där Sören Storbäck glatt bjuder på både egna och andras minnen från uppväxten i Pörtom. Frustration över skarvar och vargar luftas också på tiljorna, men störst av allt är irritationen över den ignorans och okunskap som visas från styrande håll.

En verklig pärla i sammanhanget är sketchen Ett beroende där det står klart att det inte behöver vara ungdomar som har svårt att slita sig från telefonen. Numret visar också tydligt var den stora styrkan finns i denna ensemble, nämligen balansen och samspelet mellan äldre och yngre skådespelare. Det är sällan man ser ett så jämnstarkt sällskap där alla på ett naturligt sätt tar plats på scenen.

Genomtänkt och magiskt

Spelglädjen går nästan att ta på och interaktionen med publiken är rent av magisk. Materialet är genomtänkt och finslipat, varierande och underhållande. Gänget levererar på ett avslappnat sätt och enstaka lapsus förvandlas med glimten i ögat till en extra krydda i sammanhanget. Det märks tydligt att hela sällskapet är trygga i materialet och kan därför slappna av och koncentrera sig på att underhålla. En eloge till Nina Björkgren för ypperlig tajming och Christoffer Söderback för glimten i ögat.

Avskalad scen

Scenografin är avskalad och ren utan att för den skull kännas kal och tom. Bilderna på skärmen i bakgrunden är välvalda och förstärker stämningen i numren. Bandet och aktörerna är samspelta och föreställningen präglas överlag av vackra välsjungna visor. Passa på och förhöj stämningen i vintermörkret med en rejäl skrattdos. Du hittar den i Pörtom.

Tillsammans

  • Pörtom uf
  • I samarbete med Närpes Vuxeninstitut
  • Regi: Sören Storbäck
  • Dräkter och rekvisita: Susanna Nordlund, Maj-Lis Rönnberg, Eivor Sundbäck
  • Ljus och ljud: Tony Bränn, Filip Bäckström, Kristian Haka, Tommy Smeds
  • Koreografi: Camilla Pitkänen
  • Musik: Emil Enlund, Alf Risberg, Marcus Smith
  • På scen: Nina Björkgren, Tina Grönros, Tobias Häggback, Linda Högback, Camilla Pitkänen, Ida Niemi, Julia Rågård, Henrik Rönnqvist, Hans Snickars, Sara Storbäck, Sören Storbäck, Christoffer Söderback, Kristin Wikström


Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan