;
|

Lista: De fick pris för årets bästa film och tv

NyhetsbildZoom
The Handmaid's tale fick pris för bästa dramaserie. Skådespelare och producenter är, från vänster: Alexis Bledel, O-T Fagbenle, Yvonne Strahovski, Warren Littlefield, Elisabeth Moss, Bruce Miller, Samira Wiley, Madeline Brewer, Joseph Fiennes, Ann Dowd, Reed Morano och Max Minghella. Foto: Kevin Winter
Stjärnorna klädde sig i svart i protest mot kränkningar och övergrepp inom branschen. Se lista på alla Golden Globe-vinnarna.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Filmgalan Golden Globes, som arrangeras av Hollywood Foreign Press Association, delar ut pris för insatser inom både film och tv. Galan leddes i år av komikern Seth Meyers och mycket av försnacket kom att handla om de skandaler kring sexuella övergrepp som blivit kända det senaste året.

Många stjärnor, inte minst de kvinnliga, valde att klä sig i helsvart för att markera mot kränkningarna och för att signalera att det nu måste slut med sexuella övergrepp i filmindustrin.

– Folk är nu medvetna om maktförskjutningen som har lett till övergrepp inom vår bransch. Det finns överallt, säger Meryl Streep, enligt nyhetsbyrån AFP.


Seth Meyers valde att krydda sitt värdskap med ett par skämt om de skandaler som rullats upp bland annat kring den tidigare så inflytelserike filmskaparen Harvey Weinstein, som de senaste månaderna anklagats för rader övergrepp av kända filmstjärnor.

– Nu är det 2018. Marijuana är äntligen tillåtet och sexuella ofredanden är inte det. Det kommer bli ett bra år, sa Meyers.

Zoom

Foto: Lehtikuva/AFP Photo/Valerie Macon


Av de priser som delades ut gick flest till "Three billboards outside Ebbing, Missouri". Filmen, som är en mörk dramakomedi om en havererad polisutredning och en hämndlysten mamma, fick fyra priser – bästa film, bästa regi, bästa kvinnliga huvudroll (Frances McDormand) och bästa manliga biroll (Sam Rockwell).

Förhandsfavoriten "The Shape of Water", som nominerats till sju priser – flest av alla – fick klara sig med blott två.


Av de prisade tv-serierna blev "Big little lies" vinnaren. Bland annat vann svenska Alexander Skarsgård för bästa manliga biroll.

I "Big little lies" som Skarsgård spelar en aggressiv man i ett destruktivt förhållande.

– Jag står här i natt för att jag har haft privilegiet att arbeta med en grupp ofattbart begåvade kvinnor, sa Skarsgård från scen.

Han riktade särskilt sitt tack till Nicole Kidman, hans motspelare i den rosade miniserien. Kidman blev, precis som Skarsgård, också prisad för sin insats. Det var hennes fjärde Golden Globe.

– Jag älskar dig, sa Skarsgård direkt till Kidman. Tack för att du har varit med och gjort det här till den största upplevelsen i min karriär.

Zoom

Alexander Skarsgård tar emot sin första Golden Globe, detta för sin biroll i miniserien "Big little lies". Foto: Paul Drinkwater


Skarsgård fick priset i konkurrens med David Harbour, Alfred Molina, Christian Slater och David Thewlis.

Det är hans första Golden Globe och han är den förste svensk att vinna det prestigefyllda priset på över tre decennier.

Förutom Skarsgård och Kidman fick serien två ytterligare priser – för bästa miniserie och bästa kvinnliga biroll (Laura Dern).

Bästa dramaserie blev "The handmaid's tale".'

Golden Globe-vinnarna

 • Bästa film: "Three billboards outside Ebbing, Missouri"
 • Bästa komedi/musikal: "Lady bird"
 • Bästa manliga huvudroll, drama: Gary Oldman, “Darkest hour”
 • Bästa kvinnliga huvudroll, drama: Frances McDormand, “Three billboards outside Ebbing, Missouri”
 • Bästa manliga huvudroll, musikal/komedi: James Franco, “The disaster artist”
 • Bästa kvinnliga huvudroll, musikal/komedi: Saoirse Ronan, “Lady bird”
 • Bästa icke engelskspråkiga film: "Aus dem nichts" (Tyskland)
 • Bästa regi: Guillermo del Toro, “The shape of water”
 • Bästa manus: Martin McDonagh, "Three billboards outside Ebbing, Missouri"
 • Bästa animerade film: "Coco"
 • Bästa miniserie/tv-film: "Big little lies"
 • Bästa tv, komedi: "The marvelous Mrs Maisel"
 • Bästa tv, drama: "The handmaid’s tale"
 • Bästa manliga biroll, tv-serie/miniserie/tv-film: Alexander Skarsgård, "Big little lies"
 • Bästa kvinnliga biroll, drama/miniserie/tv-film: Laura Dern, "Big little lies"
 • Bästa manliga huvudroll, drama/miniserie/tv-film: Ewan McGregor, "Fargo"
 • Bästa kvinnliga huvudroll, drama/miniserie/tv-film: Nicole Kidman, "Big little lies"
 • Bästa manliga huvudroll, tv-serie musikal/komedi: Aziz Ansari, "Master of none"
 • Bästa kvinnliga huvudroll, tv-serie musikal/komedi: Rachel Brosnahan, "The marvelous Mrs Maisel"

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

Solängen får pris: Det är inte vi och de, utan vi tillsammans

ORAVAIS På Solängen i Oravais är det aldrig bråttom. Och det finns alltid anledning att ordna en hattfest eller grilla korv. Nu får det effektiverade serviceboendet pris för sitt sätt att jobba.

Nyhetsbild
Lokalt

VCS föregångare i Finland – hudcancerpatienter får hjälp i ljusrum

VASA Människor som har ytlig hudcancer kan behandlas med en kräm som aktiveras i dagsljus. Men det finländska vädret är inte optimalt och de senaste åren har även somrarna varit för molniga och kalla. Därför har Vasa centralsjukhus nu invigt Finlands första dagsljusrum för hudcancerbehandling.

Nyhetsbild
Lokalt

Sista fusionsdiskussionen har börjat

KORSHOLM Ungefär 50 personer har samlats i Toby skola för att på båda inhemska språken bolla tankar om en eventuell fusion mellan Vasa och Korsholm.

Nyhetsbild
Lokalt

Bra utbildare ska bli bättre på forskning

VASA Vasa universitet har stöpt om sin organisation ordentligt och satsar nu ännu mer på kvalitet. Det finns pengar att anställa hjärnor och sätt att hålla dem kvar, hävdar ledningen.

Mest läst senaste veckan