|

Vasa stadsteater gör "Stormskärs Maja"

NyhetsbildZoom
Från vänster Heidi Kirves och Oiva Nuojua spelar huvudrollerna i "Stormskärs Maja" på Vasa stadsteater. Sauli Perälä ansvarar för musiken. Jakob Höglund regisserar. Foto: Mikael Nybacka
Vasa stadsteater fortsätter satsa på musikaler. I höst har "Stormskärs Maja" premiär i Jakob Höglunds regi.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

– Vanligen brukar jag inte regissera samma föreställning två gånger. Min nyfikenhet gör att jag hela tiden vill prova på nya saker, säger Jakob Höglund.

– Men "Stormskärs Maja" är en så fin historia som satt så djupa spår att jag gärna är med och sätter upp den en gång till. Jag tror också det är en föreställning som betyder mycket för den finländska teaterpubliken.

Hösten 2015 regisserade Höglund den här musikpjäsen på Åbo Svenska Teater (ÅST) med Emma Klingenberg och Elmer Bäck i rollerna som Maja och Janne. I höst, den 8 september, är det premiär på Vasa stadsteater.

Precis som i Åbo samarbetar Höglund med scenografen Sven Haraldsson och dräktdesignern Heidi Wikar. De kommer att ta fasta på de fyra elementen – vatten, jord, luft och eld – i scenrum och kläder. Elementen är också något som går genom föreställningen som helhet.

– Den som såg uppsättningen på ÅST kommer att känna igen vissa delar, men mycket är också nytt. Bland annat kommer ensemblen att vara dubbelt så stor. Versionen i Vasa innehåller också mer dans.

Huvudrollerna som Maja och Janne spelas av Heidi Kirves och Oiva Nuojua. Kirves ska gestalta en rollkaraktär från ung flicka till gammal kvinna.

– Det är förstås en viss utmaning, men det är ju en fantastisk roll, säger Kirves.
Många finlandssvenskar kopplar förmodligen ihop "Stormskärs Maja" med Lasse Mårtenssons melodier, men i den här scenversionen används musik komponerad av Matti Puurtinen.

– Det är frågan om jordnära musik som går i folkliga tongångar, säger kapellmästaren Sauli Perälä.

All musik och ljudeffekter framförs live på scenen.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

Yogan förändrade allt för Amanda Holmström

Rörelse, närvaro och en insyn i att vem som helst kan lära sig att yoga. – Första gången jag provade på yoga tyckte jag faktiskt att det var ganska tråkigt, säger Amanda Holmström som nu ser yogan som ett av sina viktigaste redskap för att hitta tillbaka till sig själv, om och om igen.

Nyhetsbild
Sport

Wasa Segelförening har allt i egna händer inför deltävling tre

SEGLING. Trots en nedåtgående trend vad gäller placeringar i dagens seglingar kunde Wasa Segelförening knipa en tredje plats i det totala sammandraget. Det betyder att föreningen har allt i egna händer inför den avslutande deltävlingen i Helsingfors i augusti.

Nyhetsbild
Lokalt

Grannar misstänkte vattenläckage – Var någon som tvättade balkongen

VASA På söndagskvällen fick räddningsverket larm om ett misstänkt vattenläckage i ett höghus i Vasa. Det visade jag vara grannar som tvättade balkongen.

Nyhetsbild
Övriga annonser

Toppstjärnor på den unika musik-, mat och vinfestivalen i Inre hamnen i Vasa nästa vecka 27-28.7

Annons från Vasa Festival Sista veckoslutet i juli brakar det loss på den österbottniska kusten då Vasa återtar sin plats på den nationella festivalkartan i och med Vasa Festival som ordnas i den maritima parkmiljön i Inre hamnen i Vasa.

Mest läst senaste veckan