– Vanligen brukar jag inte regissera samma föreställning två gånger. Min nyfikenhet gör att jag hela tiden vill prova på nya saker, säger Jakob Höglund.

– Men "Stormskärs Maja" är en så fin historia som satt så djupa spår att jag gärna är med och sätter upp den en gång till. Jag tror också det är en föreställning som betyder mycket för den finländska teaterpubliken.

Hösten 2015 regisserade Höglund den här musikpjäsen på Åbo Svenska Teater (ÅST) med Emma Klingenberg och Elmer Bäck i rollerna som Maja och Janne. I höst, den 8 september, är det premiär på Vasa stadsteater.

Precis som i Åbo samarbetar Höglund med scenografen Sven Haraldsson och dräktdesignern Heidi Wikar. De kommer att ta fasta på de fyra elementen – vatten, jord, luft och eld – i scenrum och kläder. Elementen är också något som går genom föreställningen som helhet.

– Den som såg uppsättningen på ÅST kommer att känna igen vissa delar, men mycket är också nytt. Bland annat kommer ensemblen att vara dubbelt så stor. Versionen i Vasa innehåller också mer dans.

Huvudrollerna som Maja och Janne spelas av Heidi Kirves och Oiva Nuojua. Kirves ska gestalta en rollkaraktär från ung flicka till gammal kvinna.

– Det är förstås en viss utmaning, men det är ju en fantastisk roll, säger Kirves.
Många finlandssvenskar kopplar förmodligen ihop "Stormskärs Maja" med Lasse Mårtenssons melodier, men i den här scenversionen används musik komponerad av Matti Puurtinen.

– Det är frågan om jordnära musik som går i folkliga tongångar, säger kapellmästaren Sauli Perälä.

All musik och ljudeffekter framförs live på scenen.