|

"Vårdreformen missar målet och struntar i språket"

NyhetsbildZoom
De språkliga konsekvenserna av vårdreformen har inte utvärderas tillräckligt grundligt och reformen tar inte i beaktande sakens komplexitet. Det skriver Svenska social- och kommunalhögskolan vid Helsingfors universitet i sitt utlåtande om valfrihetslagen. Foto: Arkiv/Jonas Brunnström
De språkliga konsekvenserna av vårdreformen har inte utvärderas tillräckligt grundligt och reformen tar inte i beaktande sakens komplexitet. Det skriver Svenska social- och kommunalhögskolan vid Helsingfors universitet i sitt utlåtande om valfrihetslagen.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Den ursprungliga målsättningen med social- och hälsovårdsreformen kommer inte att förverkligas. Bland annat det skriver Social- och kommunalhögskolan i ett pressmeddelande på tisdagen med hänvisning till skolans utlåtande om lagförslaget i december.

I lagförslaget sägs att landskapen i mån av möjlighet ska se till att det finns svenskspråkig service. Men formuleringen är otillräcklig och vag.

Det finns en risk att den svenskspråkiga befolkningens möjligheter och rätt till service på sitt modersmål ytterligare försämras. De språkliga konsekvenserna har överlag inte utvärderats tillräckligt grundligt.

– Generellt så lever valfrihetslagen inte upp till de ambitioner som reformen ursprungligen hade om att minska ojämlikheten, förenkla systemen och integrera social- och hälsovården. De här aspekterna ges ingen central plats i utkastet, säger Helena Blomberg-Kroll, professor i socialpolitik vid Svenska social- och kommunalhögskolan.

Vid skolan, som är en av remissinstanserna, har man konstaterat att lagförslaget utgår från en förenklad syn på vad valfrihet betyder för en enskild individ på en komplex och svåröverskådlig vårdmarknad. Därför efterlyser man ett förenklat servicesystem.

– Inom socialvården finns det klienter med komplexa livssituationer. Valfriheten är ett ännu större problem inom socialvården än inom hälsovården, säger Blomberg-Kroll.

Lagförslaget präglas även av en alltför snäv syn på socialservice.

– Enligt lagförslaget kommer socialarbetarna att koncentreras till landskapens affärsverk. Det blir tunt med socialarbetsexpertis vid sote-centralerna. Socialt arbete borde integreras med den övriga servicen vid centralerna, säger Blomberg-Kroll.

Reformen kan ge inbesparingar om servicesystemet i ett tidigt skede kan identifiera klienters problem och servicebehov och om serviceinsatserna därefter riktas rätt, är tillräckliga och adekvata.

Detta förutsätter att man satsar på preventiva åtgärder och på kompetent servicehandledning, koordinering och rådgivning. I den nya valfrihetsmodellen hamnar dessa aspekter i skymundan.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

Parkeringen kaotisk då folk vallfärdar till Sandö – "Bäst att promenera eller cykla"

När parkeringsplatserna inte räcker till parkerar många solbadare på cykelvägen. Det är inte tillåtet, och de ansvariga för stranden önskar att de som kan cyklar eller promenerar till stranden.

Nyhetsbild
Lokalt

Högtryck för iskallt jobb – glassleverantör i Karleby jublar

KARLEBY/NYKARLEBY I Sias fryslager sliter Miikka Kulla för att få ut glass till landets kiosker och butiker. Han jobbar i minus 21 grader. Precis som glassbolagen njuter även bryggerierna i värmen.

Nyhetsbild
Övriga annonser

Toppstjärnor på den unika musik-, mat och vinfestivalen i Inre hamnen i Vasa nästa vecka 27-28.7

Annons från Vasa Festival Sista veckoslutet i juli brakar det loss på den österbottniska kusten då Vasa återtar sin plats på den nationella festivalkartan i och med Vasa Festival som ordnas i den maritima parkmiljön i Inre hamnen i Vasa.

Mest läst senaste veckan