Det framgår av en ny studie i Nature Communications.Den mattsvarta fjäderdräkten har länge förbryllat forskarna. Paradisfåglarna, som förekommer på Nya Guinea och i östra Australien, är annars mest kända för hannarnas färgsprakande, metallskimrande fjäderdräkter – men de svarta fjädrarna är raka motsatsen till skimrande.

I den nya studien, som har letts av evolutionsbiologen Dakota McCoy vid Harvard University i USA, har man funnit att de supersvarta fjädrarna är annorlunda uppbyggda än vanliga fågelfjädrar.

En normal fågelfjäder består av ett antal strålar som sticker ut från fjäderns skaft. På strålarna sitter i sin tur så kallade bistrålar, trådliknande strukturer som hakar i varandra och ger fjädern stadga.

De svarta fjädrarna hos paradisfåglarna är snarlikt uppbyggda, men med en viktig skillnad. Bistrålarna är starkt modifierade och sitter i vertikalt lutande rader som kraftigt ökar fjädrarnas förmåga att sprida inkommande ljus.

I praktiken innebär detta att ljuset inte längre reflekteras. Istället absorberas det. Enligt forskarnas beräkningar absorberar paradisfåglarnas specialfjädrar 99,95 procent av allt inkommande ljus.

Den mattsvarta effekten är slående.
Men vad har den för funktion? Dakota McCoy och hennes kollegor spekulerar att de supersvarta fjädrarna har utvecklats eftersom de förstärker effekten av fåglarnas vanliga, metallskimrande fjädrar. Det mattsvarta bredvid det skimrande kan ha gynnats eftersom honorna hos paradisfåglarna lockas av extravaganta fjäderskrudar hos hannarna.