Samuel Prost, från Vasa, och Adam Häggqvist från Taklax studerar båda till idrottsledare. De delar också rum på internatet. De är inne på sitt tredje och sista år på folkhögskolan.

- Det har varit fina år här på Norrvalla. Ta nu goda träningsmöjligheter, tillgång till gym och möjlighet att simma i terapibassängen som exempel. Man kan inte klaga på utrymmena, säger de.

De får medhåll av sina medstuderanden Emilia Nygård, Janina Pellas och Amanda Södergård som går andra året i gymnasiet.

- Och stämningen är så positiv i korridorerna. Folk är på gott humör och vi har roligt ihop, oberoende vilken skola man går i, säger Janina Pellas.

Vörå samgymnasium är just nu det enda svenskspråkiga gymnasiet med specialstatusen ”idrott” i landet. Folkhälsan Utbildning upprätthåller också de enda nationella idrottsinstituten på svenska i Finland, förutom Norrvalla också Solvalla i Esbo. Skolorna samkör stora delar undervisningen och utbildningen är den samma.

- Det här är ett campus man ska komma till om man vill träffa många olika slags människor. Här finns en salig blandning studeranden från hela landet, säger Amanda Södergård.

Många sportintresserade har hittat till campuset via möjligheten att bli idrottsledare, personlig tränare eller massör. Men huset inhyser också, förutom den allmänna gymnasielinjen, bland annat studieplatser för dem som vill bli reseledare eller kostrådgivare. Här finns också en linje för nybörjare som önskar lära sig svenska. Sedan en tid tillbaka är det också möjligt att gå Campus Uni, dvs. att läsa kurser på öppna universitetet vid Åbo Akademi.

De är alla överens om att maten på campus hör till de dagliga höjdpunkterna. Restaurangen Elsas kök bjuder på smakrik och hälsosam kost och fungerar som en naturlig samlingspunkt för de hundratals elever som dagligen avnjuter sin lunch.

- Ja, vissa till och med frukost, mellanmål och middag, skrattar Adam.

De uppskattar också att Vörå inte alls känns så långt bort i och med att det ständigt ordnas bra gästföreläsningar med inspirerande personer. Att hela campuset - och alla varierande linjer - skapar bra synergier ser de som stora plus.

- Möjligheterna här är stora och utbudet så brett. Jag tycker att det är det allra bästa med att studera här, avslutar Amanda Södergård.


Sök till utbildningarna via Gemensam elevansökan.
Läs mer på studieinfo.fi.