;
|

Borgå gymnasium segrade i finlandssvensk debattävling

I Vasa gymnasiums lag deltog Simon Kanev, Jonas Håkans och Amina Elezovic. Frida Sande, Antonia Holmgren och Evelina Jåfs från Borgå gymnasium vann den finlandssvenska debattävlingen på torsdagen.
Den verbala lekfullheten firade triumfer på torsdagen då ungdomar från Vasa, Pargas, Borgå och Ekenäs tävlade i argumentationsteknik och debatt. I år knep Borgå gymnasium segern.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Frida Sande, Antonia Holmgren och Evelina Jåfs från Borgå gymnasium vann finalen i debattävlingen mellan finlandssvenska gymnasier och yrkesskolor. Finalen hölls i Tölö gymnasium i Helsingfors på torsdagen. Finaldebattens tema var basinkomst.

– Jag är mållös! Vi hade inte alls förväntat oss det här, säger Frida Sande.

– Det är pirrigt, men ändå jätteroligt att debattera, annars hade vi ju inte deltagit i tävlingen, tillägger Antonia Holmgren.

– Det är viktigt att kunna stå för sina åsikter och övertyga andra, men lika viktigt att kunna lyssna. Ibland glömmer man bort att lyssna på sin motståndare, medger Evelina Jåfs.

Zoom

Frida Sande, Antonia Holmgren och Evelina Jåfs från Borgå gymnasium vann den finlandssvenska debattävlingen på torsdagen. Foto: Sofia JernUnder finaldagen möttes först Ekenäs gymnasium och Pargas gymnasium i en debatt om Nato-medlemskap, där Ekenäs gymnasium vann en plats i den slutgiltiga finalen.

I finalen mötte de Borgå gymnasium som tidigare under dagen segrade över Vasa gymnasium i en debatt om presidentens maktbefogenheter.

– Årets upplaga av debattävlingen var exceptionellt jämn. Det märks att lagen har övat retorik och argumentation i förväg. Som arrangör kan man inte vara annat än stolt över våra finlandssvenska skolor, säger Christoffer Ingo, förbundsordförande på Svensk Ungdom (SU).

Torsdagens tävling ordnades av SU och Finlands Svenska Skolungdomsförbund (FSS). Det vinnande laget belönas med en resa till Bryssel som i huvudsak bekostas av Svenska folkskolans vänner. I resan ingår bland annat ett besök till Europaparlamentet.

Årets final föregicks av tiotals debattverkstäder där finlandssvenska skolungdomar har fått öva upp sin debattglädje.

– Ordets makt och förmågan att kunna debattera blir allt viktigare i arbetslivet. Det är lättare att ta sig vidare ifall man kan uttrycka sig själv träffsäkert, säger Christoffer Ingo.

– Tyvärr så uppmuntrar den nuvarande läroplanen inte eleverna att öva upp sina praktiska färdigheter att debattera. Därför behövs våra verkstäder, säger Bicca Olin på FSS.

Olin har själv varit i stormens öga denna vinter i en debatt som gällde skolungdomar som hade blippat på mobilen och väsnats i samband med en konsert i klassisk musik. Personangreppen duggade tätt på insändarsidorna medan pärlor och svin ringlade sig likt förvirrade metaforer i djungeln bland liknelser.

– Det är viktigt att man debatterar på ett respektfullt sätt och att man inte går till personangrepp. Då blir det minuspoäng direkt, säger Olin.

För poängsättningen av gymnasieelevernas retoriska utsvävningar stod utöver Ingo och Olin även journalisten Sylvia Bjon på HBL och ståuppkomikern Stan Saanila.

– Juryn har analyserat debattinläggens innehåll och konsekvens liksom debattörernas reaktionsförmåga och lagarbete, säger journalisten Rikhard Husu som modererade torsdagens debatt.

Trots den artiga fernissan tvekade lagen inte att lägga verbala krokben för varandra eller köra med pikar inlindade i bomull.

– Ni lyckades också vara lite elaka mot varandra. Borgålaget var tvunget att återställa ordningen då Ekenäskillarna körde in på ett sidospår, typ det är ju faktiskt det här som är temat för vår debatt, säger Stan Saanila med ett skälmskt flin på läpparna.

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

Solängen får pris: Det är inte vi och de, utan vi tillsammans

ORAVAIS På Solängen i Oravais är det aldrig bråttom. Och det finns alltid anledning att ordna en hattfest eller grilla korv. Nu får det effektiverade serviceboendet pris för sitt sätt att jobba.

Nyhetsbild
Lokalt

VCS föregångare i Finland – hudcancerpatienter får hjälp i ljusrum

VASA Människor som har ytlig hudcancer kan behandlas med en kräm som aktiveras i dagsljus. Men det finländska vädret är inte optimalt och de senaste åren har även somrarna varit för molniga och kalla. Därför har Vasa centralsjukhus nu invigt Finlands första dagsljusrum för hudcancerbehandling.

Nyhetsbild
Lokalt

Sista fusionsdiskussionen har börjat

KORSHOLM Ungefär 50 personer har samlats i Toby skola för att på båda inhemska språken bolla tankar om en eventuell fusion mellan Vasa och Korsholm.

Nyhetsbild
Lokalt

Bra utbildare ska bli bättre på forskning

VASA Vasa universitet har stöpt om sin organisation ordentligt och satsar nu ännu mer på kvalitet. Det finns pengar att anställa hjärnor och sätt att hålla dem kvar, hävdar ledningen.

Mest läst senaste veckan