Frida Sande, Antonia Holmgren och Evelina Jåfs från Borgå gymnasium vann finalen i debattävlingen mellan finlandssvenska gymnasier och yrkesskolor. Finalen hölls i Tölö gymnasium i Helsingfors på torsdagen. Finaldebattens tema var basinkomst.

– Jag är mållös! Vi hade inte alls förväntat oss det här, säger Frida Sande.

– Det är pirrigt, men ändå jätteroligt att debattera, annars hade vi ju inte deltagit i tävlingen, tillägger Antonia Holmgren.

– Det är viktigt att kunna stå för sina åsikter och övertyga andra, men lika viktigt att kunna lyssna. Ibland glömmer man bort att lyssna på sin motståndare, medger Evelina Jåfs.

Zoom

Frida Sande, Antonia Holmgren och Evelina Jåfs från Borgå gymnasium vann den finlandssvenska debattävlingen på torsdagen. Foto: Sofia Jern



Under finaldagen möttes först Ekenäs gymnasium och Pargas gymnasium i en debatt om Nato-medlemskap, där Ekenäs gymnasium vann en plats i den slutgiltiga finalen.

I finalen mötte de Borgå gymnasium som tidigare under dagen segrade över Vasa gymnasium i en debatt om presidentens maktbefogenheter.

– Årets upplaga av debattävlingen var exceptionellt jämn. Det märks att lagen har övat retorik och argumentation i förväg. Som arrangör kan man inte vara annat än stolt över våra finlandssvenska skolor, säger Christoffer Ingo, förbundsordförande på Svensk Ungdom (SU).

Torsdagens tävling ordnades av SU och Finlands Svenska Skolungdomsförbund (FSS). Det vinnande laget belönas med en resa till Bryssel som i huvudsak bekostas av Svenska folkskolans vänner. I resan ingår bland annat ett besök till Europaparlamentet.

Årets final föregicks av tiotals debattverkstäder där finlandssvenska skolungdomar har fått öva upp sin debattglädje.

– Ordets makt och förmågan att kunna debattera blir allt viktigare i arbetslivet. Det är lättare att ta sig vidare ifall man kan uttrycka sig själv träffsäkert, säger Christoffer Ingo.

– Tyvärr så uppmuntrar den nuvarande läroplanen inte eleverna att öva upp sina praktiska färdigheter att debattera. Därför behövs våra verkstäder, säger Bicca Olin på FSS.

Olin har själv varit i stormens öga denna vinter i en debatt som gällde skolungdomar som hade blippat på mobilen och väsnats i samband med en konsert i klassisk musik. Personangreppen duggade tätt på insändarsidorna medan pärlor och svin ringlade sig likt förvirrade metaforer i djungeln bland liknelser.

– Det är viktigt att man debatterar på ett respektfullt sätt och att man inte går till personangrepp. Då blir det minuspoäng direkt, säger Olin.

För poängsättningen av gymnasieelevernas retoriska utsvävningar stod utöver Ingo och Olin även journalisten Sylvia Bjon på HBL och ståuppkomikern Stan Saanila.

– Juryn har analyserat debattinläggens innehåll och konsekvens liksom debattörernas reaktionsförmåga och lagarbete, säger journalisten Rikhard Husu som modererade torsdagens debatt.

Trots den artiga fernissan tvekade lagen inte att lägga verbala krokben för varandra eller köra med pikar inlindade i bomull.

– Ni lyckades också vara lite elaka mot varandra. Borgålaget var tvunget att återställa ordningen då Ekenäskillarna körde in på ett sidospår, typ det är ju faktiskt det här som är temat för vår debatt, säger Stan Saanila med ett skälmskt flin på läpparna.