|

Danmark slog världsrekord i vindkraft

Danmarks energi- och klimatminister Lars Lilleholt. Zoom
Foto: Arkiv/TT/Scanpix/Mathias Løvgreen Bojesen

Danmarks energi- och klimatminister Lars Lilleholt.

Danmark har satt världsrekord i grön energianvändning. Av all el som användes i landet i fjol kom 43,4 procent från vindkraften.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Enligt regeringen innebär vindkraftssiffrorna världsrekord och att rekordet från två år tidigare på 42 procent är utraderat.

– Med rekordet för vindkraftproduktion placerar Danmark en grön flagga på världskartan, säger energi- och klimatminister Lars Lilleholt.

Medräknat solenergin kom de två gröna energislagen upp i 45,8 procent av elanvändningen i Danmark 2017.

Landet är också enligt regeringen med bred marginal på väg att slå EU-målet om att hälften av energibehovet ska komma från förnybar energi 2030 och om en fullt ut fossilfri energimix till 2050.

Dessutom byggs nya vindkraftsparker både till havs och på land, så Danmark tror på nya rekord.

I slutet på 1970-talet inledde Danmark sin omställning från kolkraften och började satsa stort på vindkraft. Men landet importerar fortfarande el från Norge, från vattenkraft, från svensk kärnkraft samt från tyska solkraftverk.

Organisationen International Energy Agency (IEA) berömmer Danmark som världsledande i omställningen mot en energianvändning som mindre lutar sig på kol och olja.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Lunch- och cateringföretaget Kesmo flyttar till ny adress – öppnar restaurang i Stenhaga

Stora mängder kan grillas samtidigt, förklarar Mikael Nabb.
Foto: Mikael Nybacka

Stora mängder kan grillas samtidigt, förklarar Mikael Nabb.

Kesmo lämnar Runsor för att öppna nytt i Stenhaga. En orsak till flytten är att i Stenhaga får Kesmo ett modern och ändamålsenligt lunch- och cateringkök.

Mest läst senaste veckan