Åklagaren yrkade på en villkorlig fängelsedom och dryga böter för Merja Kasoi (tidigare Ailus). Pensionsanstalten Kevas tidigare direktör friades från bedrägeriåtalet.

Norge betalade in barnbidrag för knappt 19 000 euro på Kasois konto trots att hon inte längre bodde i Norge. Enligt tingsrätten har åklagaren inte bevisat att Kasoi skulle ha gjort sig skyldig till brott genom att ha hemlighållit sin flytt från Norge.

Kasoi flyttade tillbaka till Finland 2002, men de norska arbetskraftsmyndigheterna (NAV) slutade betala ut barnbidrag så sent som 2010 när det blev uppdagades att Kasoi sedan länge bodde i Finland.

Enligt försvaret hade Kasoi genom en adressändring till de norska myndigheterna antagit att också NAV hade fått flyttbeskedet.

Kasoi berättade i rätten att hon inte kände till att barnbidraget regelbundet rullade in på hennes konto. Hon påstår att det var en journalist som uppmärksammade henne om saken.

Kasoi tillade att hon med en årsinkomst på 300 000 euro varken har intresse eller behov av att riskera sin ställning och karriär genom barnbidragsfusk.

Tingsrätten lade vikt vid adressändringen eftersom den stöder teorin om att Kasoi varken försökte dölja flytten eller bidragsfuska. Bara avsiktligt bedrägeri är straffbart, påpekade rätten.

Kasoi avgick från sin tjänst som vd för pensionsanstalten Keva 2013 efter en offentlig diskussion om hennes tjänsteförmåner.

Keva är Finlands största pensionsförsäkrare och sköter pensionsärenden för kommunsektorns, statens, kyrkans och Folkpensionsanstaltens personal.