|

Tidigare Kevadirektör friades från bedrägeriåtal

NyhetsbildZoom
Pensionsanstalten Kevas ex-direktör Merja Kasoi (tidigare Merja Ailus) åtalades för grovt bedrägeri, men friades nu i rätten.Foto: Heikki Saukkomaa/Lehtikuva
Helsingfors tingsrätt förkastade bedrägeriåtalet mot den tidigare pensionsdirektören Merja Kasoi. En adressändring avgjorde domen.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Åklagaren yrkade på en villkorlig fängelsedom och dryga böter för Merja Kasoi (tidigare Ailus). Pensionsanstalten Kevas tidigare direktör friades från bedrägeriåtalet.

Norge betalade in barnbidrag för knappt 19 000 euro på Kasois konto trots att hon inte längre bodde i Norge. Enligt tingsrätten har åklagaren inte bevisat att Kasoi skulle ha gjort sig skyldig till brott genom att ha hemlighållit sin flytt från Norge.

Kasoi flyttade tillbaka till Finland 2002, men de norska arbetskraftsmyndigheterna (NAV) slutade betala ut barnbidrag så sent som 2010 när det blev uppdagades att Kasoi sedan länge bodde i Finland.

Enligt försvaret hade Kasoi genom en adressändring till de norska myndigheterna antagit att också NAV hade fått flyttbeskedet.

Kasoi berättade i rätten att hon inte kände till att barnbidraget regelbundet rullade in på hennes konto. Hon påstår att det var en journalist som uppmärksammade henne om saken.

Kasoi tillade att hon med en årsinkomst på 300 000 euro varken har intresse eller behov av att riskera sin ställning och karriär genom barnbidragsfusk.

Tingsrätten lade vikt vid adressändringen eftersom den stöder teorin om att Kasoi varken försökte dölja flytten eller bidragsfuska. Bara avsiktligt bedrägeri är straffbart, påpekade rätten.

Kasoi avgick från sin tjänst som vd för pensionsanstalten Keva 2013 efter en offentlig diskussion om hennes tjänsteförmåner.

Keva är Finlands största pensionsförsäkrare och sköter pensionsärenden för kommunsektorns, statens, kyrkans och Folkpensionsanstaltens personal.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan