|

HS: Tiotals personer försvinner på Sverigefärjorna

Centralkriminalpolisen utreder tiotals försvinnanden på Sverigefärjorna. Finländare har försvunnit på färjorna sedan trafiken inleddes, få hittas levande.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

För närvarande har Centralkriminalpolisen (CKP) totalt 40 öppna fall som gäller försvunna personer i passagerarfartygstrafiken på Finska viken, huvudsakligen mellan Finland och Sverige, skriver Helsingin Sanomat.

Totalt uppgår antalet ouppklarade fall till 400. De äldsta fallen är från 1990-talet.

– Människor har försvunnit på Sverigefärjorna sedan fartygstrafiken inleddes. Om det är fråga om brott blir ibland oklart, säger kriminalkommissarie Teijo Ristola vid Polisinrättningen i Sydvästra Finland till Helsingin Sanomat.

De flesta försvinnanden på färjorna beror ändå på självmord.

Annons
På 1970-talet gick det ett rykte om en seriemördare som tog livet av passagerare i fartygstrafiken. Det här ryktet har bekämpats av myndigheter i både Finland och Sverige.

Ibland hittas försvunna personer levande. En 15-årig flicka som försvann på Silja Symphony i augusti 1998 hittades levande tio dagar senare i Täby i närheten av Stockholm.

Sammanlagt försvinner det kring tusen personer per år i Finland. Största delen hittas strax efter försvinnandet, men mellan 10–40 personer hittas aldrig. Majoriteten av dem som försvinner för gott är män i åldern 25–44 år.

Av dem som försvinner för gott uppskattas var tionde till var fjärde vara brottsoffer.

En person kan förklaras död tidigast fem år efter försvinnandet.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Rekommendationen: Använd munskydd i dessa situationer

Munskydd rekommenderas i kollektivtrafiken och på allmänna platser där det är svårt att hålla säkerhetsavstånd.
Foto: Lehtikuva/Emmi Korhonen

Munskydd rekommenderas i kollektivtrafiken och på allmänna platser där det är svårt att hålla säkerhetsavstånd.

Rekommendationen berör de sjukvårdsdistrikt där coronasmitta bekräftats under de senaste två veckorna – bland annat Vasa sjukvårdsdistrikt. Däremot berörs inte Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikt.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan