För närvarande har Centralkriminalpolisen (CKP) totalt 40 öppna fall som gäller försvunna personer i passagerarfartygstrafiken på Finska viken, huvudsakligen mellan Finland och Sverige, skriver Helsingin Sanomat.

Totalt uppgår antalet ouppklarade fall till 400. De äldsta fallen är från 1990-talet.

– Människor har försvunnit på Sverigefärjorna sedan fartygstrafiken inleddes. Om det är fråga om brott blir ibland oklart, säger kriminalkommissarie Teijo Ristola vid Polisinrättningen i Sydvästra Finland till Helsingin Sanomat.

De flesta försvinnanden på färjorna beror ändå på självmord.

På 1970-talet gick det ett rykte om en seriemördare som tog livet av passagerare i fartygstrafiken. Det här ryktet har bekämpats av myndigheter i både Finland och Sverige.

Ibland hittas försvunna personer levande. En 15-årig flicka som försvann på Silja Symphony i augusti 1998 hittades levande tio dagar senare i Täby i närheten av Stockholm.

Sammanlagt försvinner det kring tusen personer per år i Finland. Största delen hittas strax efter försvinnandet, men mellan 10–40 personer hittas aldrig. Majoriteten av dem som försvinner för gott är män i åldern 25–44 år.

Av dem som försvinner för gott uppskattas var tionde till var fjärde vara brottsoffer.

En person kan förklaras död tidigast fem år efter försvinnandet.