|

HS: Tiotals personer försvinner på Sverigefärjorna

Centralkriminalpolisen utreder tiotals försvinnanden på Sverigefärjorna. Finländare har försvunnit på färjorna sedan trafiken inleddes, få hittas levande.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

För närvarande har Centralkriminalpolisen (CKP) totalt 40 öppna fall som gäller försvunna personer i passagerarfartygstrafiken på Finska viken, huvudsakligen mellan Finland och Sverige, skriver Helsingin Sanomat.

Totalt uppgår antalet ouppklarade fall till 400. De äldsta fallen är från 1990-talet.

– Människor har försvunnit på Sverigefärjorna sedan fartygstrafiken inleddes. Om det är fråga om brott blir ibland oklart, säger kriminalkommissarie Teijo Ristola vid Polisinrättningen i Sydvästra Finland till Helsingin Sanomat.

De flesta försvinnanden på färjorna beror ändå på självmord.

På 1970-talet gick det ett rykte om en seriemördare som tog livet av passagerare i fartygstrafiken. Det här ryktet har bekämpats av myndigheter i både Finland och Sverige.

Ibland hittas försvunna personer levande. En 15-årig flicka som försvann på Silja Symphony i augusti 1998 hittades levande tio dagar senare i Täby i närheten av Stockholm.

Sammanlagt försvinner det kring tusen personer per år i Finland. Största delen hittas strax efter försvinnandet, men mellan 10–40 personer hittas aldrig. Majoriteten av dem som försvinner för gott är män i åldern 25–44 år.

Av dem som försvinner för gott uppskattas var tionde till var fjärde vara brottsoffer.

En person kan förklaras död tidigast fem år efter försvinnandet.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan