|

AF447-tragedin: Piloterna pekas ut

NyhetsbildZoom
Olycksplanet var av den här typen, Airbus A330. Arkivbild från Moskva-flygplatsen Sjeremetevo. Foto: Alexander Zemlianichenko
– Vi är chockade över vad vi läser.Så reagerar Ophélie Toulliou från en anhörig-organisation på den senaste olycksrapporten om AF447, Air France-planet som försvann över Atlanten den 1 juni 2009.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Samtliga 228 ombord dog, bland dem tre svenskar.

Toulliou förklarar att det är upprörande att all skuld i den nya rapporten läggs på piloterna, och att man ignorerar ett annat spår om att nedisade fartmätare skulle ha varit en avgörande faktor.

Enligt den nya sammanställningen, som ingår i den fortsatta juridiska utredningen, skriver den franska haverimyndigheten BEA att piloterna tappade kontrollen över planet efter att ha vidtagit felaktiga åtgärder.

Kaptenen var på schemalagd rast, och den tjänstgörande piloten hade otillräcklig utbildning och vana för att hantera läget när planet började störta.

Anhörigorganisationen vill ställa Airbus och Air France till svars för tragedin.

Parterna har nu två månader på sig att formellt reagera på rapporten.

Planet, en Airbus A330, var på väg från Rio-flygplatsen Galeão till Paris–Charles de Gaulle när det flög in i turbulens och försvann. Senare hittades vrakdelar, men det tog nästan två år innan större delen av vraket lokaliserades. Omkring 150 av dödsoffren har kunnat bärgas efter olyckan.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

Korsnäs höjer inkomstskatten, beslöt ett enhälligt fullmäktige

Korsnäs höjer inkomstskattesatsen till 21,5 procent inför 2019 men bibehåller fastighetsskatten på nuvarande nivå. Det här beslöt kommunfullmäktige enhälligt på måndag kväll.

Nyhetsbild
Lokalt

Julens räddande änglar förbereder sig på att hjälpa – De äldre i fokus i år

VASA/KORSHOLM Julen är inte bara glädje och fest. För de fattiga och ensamma innebär högtiden svårigheter. Därför förbereder sig nu Karin Äijö och fjorton andra aktivister på att dela ut matpåsar åt de fattiga för nionde året i rad.

Nyhetsbild
Lokalt

Slöjdfestival ordnas på Kvarken för tredje året i rad

På slöjdfestivalen kan du lära dig att väva i annorlunda material, nya knyttekniker eller varför inte se hur man virkar en våffla. I år vill man också locka en bredare publik, bland annat finskspråkiga och män.

Nyhetsbild
Lokalt

Sällsynt sega alger i höst – har siktats både runt Replot och långt ute till havs

NTM-centralen har fått in algobservationer från bland annat Gerby-Västervik skärgård, Replotfjärden, Köklot och Vallgrund. Alger har också noterats långt ut till havs.

Mest läst senaste veckan