|

USA-allierade Ghana slår tillbaka mot Trump

NyhetsbildZoom
Ghanas president reagerar med kraft mot hur USA:s president Donald Trump rapporteras ha beskrivit afrikanska länder. Uttalandet följer på ett gemensamt fördömande från kontinentens länder.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

"Vi kommer inte att acceptera sådana förolämpningar, inte ens från en ledare för ett vänskapligt land, oavsett hur mäktigt", twittrar Ghanas president Nana Akufo-Addo med syfte på uppgifterna om att Trump kallat Haiti, El Salvador och afrikanska länder för "skithålsländer".

Det västafrikanska landets exledare, John Dramani Mahama, stämmer in i kritiken och kallar Trump för "en rasist" som för en "gör USA vitt igen-politik".

Han twittrar också ut en satirisk bild där Trump ses peka på en karta över Afrika där alla länder benämns "Nambia", det ord den amerikanske presidenten använde när han egentligen syftade på Namibia under ett möte med afrikanska ledare i fjol.

Även Namibias regering kritiserar i ett eget uttalande Trumps kommentarer. "Det Afrika vi känner och bebor är ett som återhämtar sig ekonomiskt och är på uppgång", lyder uttalandet, med tillägget: "Det USA vi känner är ett som byggdes med blod och svett av afrikanska slavar och invandrare".

Tidigare har afrikanska länder, efter ett extrainsatt möte mellan deras FN-ambassadörer, i ett gemensamt uttalande krävt att Trump tar tillbaka och ber om ursäkt för sitt språkbruk. Gruppen, som består av representanter för 54 länder, fördömer "de upprörande, rasistiska och främlingsfientliga kommentarerna".

FN-ambassadörerna tackar samtidigt de amerikaner som fördömt språkbruket.

Trump ska ha fällt kommentaren om "skithålsländer" på torsdagen vid ett möte i Vita huset, enligt personer som närvarade. Själv hävdar han, i ett Twitterinlägg, att han använt hårda formuleringar, men "inte det språkbruket".

Haitis ambassadör i USA har tidigare framfört att president Jovenel Moïse är "chockerad" över Trumps uttalanden. Även El Salvador har i en formell skrivelse från utrikesminister Hugo Martinez uttryckt sin protest efter Trumps utspel.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan