|

Kärnä berömmer norska vargpolitiken

NyhetsbildZoom
Arkivbild på varg. Foto: Arkiv
Riksdagsledamot Mikko Kärnä (C) berömmer Norges beslut att döda tre fjärdedelar av sin vargpopulation.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Norges klimat- och miljöminister beslöt i fjol att döda två vargflockar. Beslutet trädde i kraft vid årsskiftet och nu har jakten börjat.

Totalt ska jägare döda 42 vargar i Hedmark och Akershus. Innan jakten började uppskattades vargpopulationen till 56 djur.

Centerns riksdagsledamot Mikko Kärnä berömmer den norska vargpolitiken och vill att Finland följer i samma spår.

– Beslutet är förståeligt. Finland behöver en liknande modig vargpolitik, men kanske inte riktigt så radikal, säger Kärnä i ett pressmeddelande.

Kärnä har tidigare förespråkat en halvering av den finska vargpopulationen. Han vill inte döda hela flockar, men göra sig av med problemindivider som inte väjer för människan.

Enligt honom är målet ändå inte att utrota vargen helt och hållet, vilket miljörörelsen befarar.

– Visst ryms det vargar i Finland, men för närvarande orsakar de för mycket skador bland boskap och husdjur, säger Kärnä.

Han tycker att det är upprörande att barn på vissa områden måste skjutsas till skolan eftersom där råder vargfara.

– Det här borde inte vara möjligt i Finland, folk har en grundlagsenlig rätt till trygghet.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan