|

Skypo har placerat en agent i hemligt anti-terrorismcenter i Holland

På anti-terrorismcentret jobbar säkerhetspoliser från alla EU-länder samt Norge och Schweiz. Centret strävar efter att spåra och stoppa terrorism i Europa.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Säkerhetsmyndigheterna i alla EU-länder samt Norge och Schweiz har i all tysthet grundat ett anti-terrorismcenter i Holland. Centret inledde sin verksamhet för ett år sedan. Enligt Inrikesministeriets sammanfattande rapport deltar även Skyddspolisen i Finland i verksamheten med en agent, skriver nyhetsbyrån STT.

Centrets exakta adress är hemlig av säkerhetsskäl. Centret finns till för att deltagarländernas säkerhetspoliser och underrättelseagenter ska kunna umgås med varandra effektivt och på daglig basis. Den uttalade målsättningen är att bekämpa den gränsöverskridande terrorismen i Europa.

Skyddspolisens chef Antti Pelttari tycker att grundandet av centret är en milstolpe i bekämpandet av den islamska terrorismen. På centret kan informationsutbytet mellan de olika säkerhetsmyndigheterna ske snabbt och effektivt.

– Var och en har sina egna maktbefogenheter inom ramen för sin organisation. Ifall något händer är det här det snabbaste sättet att säkerställa informationsutbytet, säger Pelttari till STT.

Enligt honom har centret spelat en avgörande roll i flera terrorismutredningar som har lett till gripanden.

Centret är inte en del av Europeiska unionen. EU-kommissionen har talat om en gemensam underrättelsetjänst för medlemsländerna, men de uttalandena har tills vidare inte lett någon vart.

– Underrättelseverksamhet ligger utanför EU:s mandat enligt grundfördragen. Jag tror inte att medlemsländerna är färdiga att ändra på dem, säger Pelttari.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan