Säkerhetsmyndigheterna i alla EU-länder samt Norge och Schweiz har i all tysthet grundat ett anti-terrorismcenter i Holland. Centret inledde sin verksamhet för ett år sedan. Enligt Inrikesministeriets sammanfattande rapport deltar även Skyddspolisen i Finland i verksamheten med en agent, skriver nyhetsbyrån STT.

Centrets exakta adress är hemlig av säkerhetsskäl. Centret finns till för att deltagarländernas säkerhetspoliser och underrättelseagenter ska kunna umgås med varandra effektivt och på daglig basis. Den uttalade målsättningen är att bekämpa den gränsöverskridande terrorismen i Europa.

Skyddspolisens chef Antti Pelttari tycker att grundandet av centret är en milstolpe i bekämpandet av den islamska terrorismen. På centret kan informationsutbytet mellan de olika säkerhetsmyndigheterna ske snabbt och effektivt.

– Var och en har sina egna maktbefogenheter inom ramen för sin organisation. Ifall något händer är det här det snabbaste sättet att säkerställa informationsutbytet, säger Pelttari till STT.

Enligt honom har centret spelat en avgörande roll i flera terrorismutredningar som har lett till gripanden.

Centret är inte en del av Europeiska unionen. EU-kommissionen har talat om en gemensam underrättelsetjänst för medlemsländerna, men de uttalandena har tills vidare inte lett någon vart.

– Underrättelseverksamhet ligger utanför EU:s mandat enligt grundfördragen. Jag tror inte att medlemsländerna är färdiga att ändra på dem, säger Pelttari.