Biljetterna har kostat mellan 100 000 och 250 000 dollar (800 000–2 miljoner kronor) per par på det pampiga, hotelliknande semesterstället Mar-a-Lago. För det lägre beloppet får man en middag och ett foto med presidenten. Den högre summan ger tillträde även till ett rundabords-samtal med Trump, skriver Bloomberg.
Zoom

Trumps semesterställe Mar-a-Lago. Foto: Alex Brandon


Middagen är inplanerad till lördagen, ettårsdagen av hans tillträde. Och Trump skulle ha gett sig av från Washington på fredagen amerikansk tid. Men så blev det inte, skriver nyhetsbyrån AFP.

I stället sitter han kvar i Vita huset och tvingas hantera en nedstängning av den federala budgeten, sedan senaten under natten inte röstat igenom någon plan för fortsatt lånefinansiering.

Bedömare i USA säger att det hade varit politiskt omöjligt för Trump att gå på galamiddag samtidigt som statligt anställda permitteras och inte får lön.

Frågan är om kongressen under dagen hinner tillräckligt långt i kompromissandet för att Trump ska kunna hasta söderut till sina gäster. Annars får firandet helt enkelt vänta, något som på sätt och vis redan skett en gång. Trump har sagt till journalister att han funderade på att ha ettårsfest redan i november, kring årsdagen av valsegern mot Hillary Clinton. Men då kom en resa till Asien emellan.