|

Seglare efter olyckan: Alltid väldigt farligt

Franck Cammas, här under en annan tävling. Zoom
Foto: J Pat Carter

Franck Cammas, här under en annan tävling.

Det finns alltid en risk att det inträffar en kollision när man närmar sig kusten, men de många fiskebåtarna utanför Hongkong gjorde avslutningen på Volvo Ocean Races fjärde etapp extra farlig.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Det säger franske seglaren Franck Cammas från tävlingsbåten Dongfeng efter lördagens dödsolycka.

En kinesisk fiskare omkom efter att amerikansk-danska Vestas krockat med en fiskebåt, omkring 50 kilometer från målgången. Fiskebåten sjönk och tio fiskare hamnade i vattnet. En av dem fördes med helikopter till sjukhus, men hans liv gick inte att rädda. De andra nio klarade sig.

– Vi var tvungna att köra lite slalom. Vi var nästan uppe i båtens maxhastighet, omkring 20 knop, med båtar överallt och koncentrerade på att kontrollera seglen, med mycket vatten i ansiktet också. Så det går fort, och det är mycket oväsen, säger Cammas till nyhetsbyrån AFP, och tillägger att besättningarna var slutkörda efter mer än två veckor på havet, på vägen från Melbourne i Australien.

Cammas – som seglar på Dongfeng, den tävlingsbåt som var närmast olyckan – erbjöd omedelbart hjälp när nödanropet skickades ut, men fick då höra att det inte behövdes.

Annons
– Det är alltid väldigt farligt när man seglar i de här fiskeområdena när det är så många båtar och en del inte har några ljus, säger han till nyhetsbyrån.

Besättningen ombord på Vestas klarade sig oskadd, men båtens skrov skadades. Segelbåten kunde utan hjälp ta sig in till hamnen efter att ha deltagit i räddningsarbetet.

"Som du kan tänka dig är de väldigt skakade och sorgsna över händelsen. De får stöd av såväl resten av sitt lag som från Volvo Ocean Race-organisationen och har tillgång till professionellt stöd om de skulle vilja ha det", säger tävlingschefen Phil Lawrence i en intervju på tävlingens sajt.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

LIVE: Högdramatisk kväll slutar i blåvitt jubel – Finland vinner EM-premiären mot Danmark

Joel Pohjanpalo nickade in Finlands första EM-mål någonsin.
Foto: Lehtikuva/AFP Photo/Wolfgang Rattay

Joel Pohjanpalo nickade in Finlands första EM-mål någonsin.

Vi rapporterade live från Finlands EM-premiär i Köpenhamn.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan

Följ med valet i din kommun

Visa resultat