Lokalt 26.1.2018

Högtidligt när minnet av Vörå krigsskola firades

Generaler, överstar och officerare av olika rang i ståtliga paraduniformer. Marinens musikkår med över 30 musikanter. Högtidliga tal. Vörå krigsskola fick en högtidlig och värdig jubileumsfest i Vörå på fredag.

Festligheterna inleddes med kransnedläggning vid minnesmärkena utanför Vörå kommungård. Finlands flagga och Vörå krigsskolas nya fana, som är en kopia av orginalet, designad av Jorma Gallen-Kallela, vajade högtidligt.
Kransar lades ned vid jägarminnesmärket, Vörå krigsskolas minnesmärke och vinter- och fortsättningskrigets minnesmärke.
Kommundirektör Mikko Ollikainen och överstelöjtnant Mika Piiroinen, chef för Österbottens regionalbyrå, som för övrigt bott i Vörå, anser att Vörå krigsskola haft stor betydelse.
Högstadiets rektor Elisabeth Mörk med eleverna Miika Kytömäki, Sandra Nygård och Mattias Carlström. De funderar på hur det var att vara ung i Vörå när kriget härjade i Finland.
Gustav Kullas far var jägare och utbildades i Tyskland. Krigsskolans jubileumsfest i Vörå beskriver han som historisk.
Generalmajor Kalervo Sipi säger Vörå var en strategiskt bra plats, därför placerades krigsskolan i kommunen.
Hannu Wallius, till höger, representerar Bottniska vikens sjöbevakningsgille. Kollegorna från gränsbevakningen, Timo Päivinen från Kides, Martti Kukkonen från norra Karelen och Pertti Saukkonen från Ruokolax är övertygade om att Finlands gränser håller.

Läs webbnyheterna för endast 13,90 € /månad

Ingen bindningstid, du bestämmer när du läst färdigt.

VBL Digital 13,90 € /månad Jag är redan prenumerant