|

Donner stryper en tupp men begår inte fadersmord

Rafael Donner med sin pappa Jörn Donner.
Foto: Niklas Sandström

Rafael Donner med sin pappa Jörn Donner.

Rafael Donner har skrivit en delrapport i form av en självbiografisk essä. Pappa Jörn Donner är ständigt närvarande i texten.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Innan du fortsätter...

Tack vare våra prenumeranter kan vi fortsätta leverera kvalitativa lokalnyheter. Bli prenumerant du också!

1 månad för 1€ Fortsätt till artikeln

BÖCKER

  • Människan är ett känsligt djur – en självbiografisk essä
  • Rafael Donner
  • Förlaget

Rafael Donner , 27, skriver att han inte vet varför hans liv skulle vara intressantare än någon annans. Men han lär nog veta vad många skulle säga om det. Han är son till Jörn Donner – den säregna finlandssvenska giganten. Så det lär nog finnas en del läsare som nyfiket öppnar "Människan är ett känsligt djur" – med ett rörande fint omslagsfotografi taget av Titus Poutanen – för att läsa hur sonen skildrar sin pappa.

Den första texten "Svaghet" inleds med att Jörn Donner ligger på operationsbordet. Han ska genomgå en hjärtoperation med stora risker. Det känns som en nödvändig inledningstext. Det är lika bra att spela ut esset direkt, både för Rafael och läsaren. Så kanske alla kan slappna av sedan och fokusera på Rafaels egna tankar.

Och visst lägger Rafael Donner ut texten om både det ena och det andra – till exempel styrka, ensamhet, galenskap och manlighet. "Tack vara min ungdom vågar jag göra förhastade påståenden som jag senare kommer att ångra, men för en stund lever de kanske och skapar något nytt" skriver han.

Presentationen av Rafael Donner är beskrivande för känslan boken förmedlar. Han försöker komma underfund med vad han riktigt vill göra när han är stor "denna fråga är än så länge obesvarad och under tiden har han skrivit sin första bok". Han sorterar sina tankar – och har fått dem utgivna i bokform. Och pappa Jörn är ständigt närvarande.
Annons

Rafael Donner skriver med flyt och driv om komplexa ämnen och strör elegant ut episoder ur livet, som då han stryper en tupp. "Människan är ett känsligt djur" är lättläst och innehåller både självmedvetenhet och resonemang som äldre med större livserfarenhet kan kategorisera som brådmogna.

Påståenden som "Landsbygden försöker bevara det som redan finns, landsbygden försöker stanna tiden – medan staden med öppna armar vill få tiden att gå" tillhör sådant som Donner möjligen ångrar så småningom.

Zoom

Rafael Donner med sin pappa Jörn Donner. Foto: Niklas Sandström


Det finns inbyggda paradoxer i boken. I texten om stolthet skriver han "Kopplingen jag har till min egen far Jörn Donner skulle få många dörrar öppnade som annars vore stängda" och fortsätter "Jag skulle kunna gå till pappas kontor på Norra kajen och lägga mig i badkaret i huset min farfars far, senatorn Otto Donner byggde, fylla karet till brädden med vara tankar om mitt fosterland, min far, min släkt och till och med mig själv, och drunkna."

Så sätter Donner en blankrad och fortsätter:

"Jag gör det inte, för jag vet inte om jag vill, för när jag betraktar stoltheten som dessa omständigheter i mitt liv skulle kunna ge mig ser jag endast det förflutna".
Samtidigt är det lätt att tänka sig att förlagsdörren stått mer på glänt för Donner än för en okänd 28-åring, vars föräldrar är obekanta för finlandssvenskarna, som skrivit en självbiografisk essä om sina känslor.

Donner skriver att under uppväxten var det alltid någon som "försökte plocka imaginära socialpoäng genom att påpeka för de nya bekantskapen att jag var 'Jörn Donners pojki', vilket jag inte kunde tåla. Jag var junttiversionen av en trophy wife". Det här ingen brutal uppgörelse med fadern. Kanske är "Människan är ett känsligt djur" ett måste för att "pojki" ska kunna gå vidare i skapandet. Då Donner i Tro-texten gör något av en summering av livet så här långt så sker det – naturligtvis – i en jämförelse med den produktive Jörn Donners livssyn.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan