|

Nynazist döms till fängelsestraff för misshandel på Stationsplatsen

Helsingfors hovrätt skärper straffet mot nynazisten Jesse Eppu Oskari Torniainen. Han döms till två år och tre månaders fängelse för grov misshandel. I likhet med tingsrätten förkastar hovrätten åtalet om grovt dödsvållande.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Den omtalade misshandeln inträffade den 10 september 2016 på Stationsplatsen i Helsingfors. Jesse Eppu Oskari Torniainen delade ut tidningar tillsammans med andra medlemmar ur nynazistiska Nordiska motståndsrörelsen.

28-åriga Jimi Karttunen gick förbi nynazisterna och berättas ha spottat på gatan och kallat dem för "rasistclowner". Torniainen reagerade då genom att göra en hoppspark mot Karttunens bröst. Karttunen föll bakåt och slog huvudet i asfalten.

Karttunen var intagen på Tölö sjukhus i fem dagar. Dagen efter att han kommit hem ringde han nödcentralen och fördes på nytt till sjukhuset, där han dog senare samma dag. Enligt den rättsmedicinska undersökningen dog han till följd av en skallskada som han fick under misshandeln.

I december 2016 dömde Helsingfors tingsrätt nynazisten till två års fängelsestraff för grov misshandel eftersom de inte kunde bevisa att Torniainen var skyldig till mannens död. Åklagaren, offrets familj och Torniainen överklagade alla till hovrätten, men av olika orsaker. De två förstnämnda krävde hårdare straff medan Torniainen ville ha strafflindring.

Åklagaren yrkade på fem och ett halvt till sex års fängelsestraff för grovt dödsvållande. Hovrätten förkastade åtalet om grovt dödsvällande, men skärpte straffet eftersom motivet för misshandeln var rasistiskt.

Enligt hovrätten går det inte att utesluta att offrets beteende efter misshandeln inte hade någon inverkan på dödsfallet. Under behandlingen i tingsrätten kom det fram att han hade använt narkotika, vilket innebär att han inte följde vårdanvisningarna.

Hovrättens dom är inte lagkraftvunnen, vilket ger båda parter möjlighet att överklaga domen i högsta domstolen.

|

Polisen i Estland: Två avlidna har hittats på Tallinks Silja Europa

Nyhetsbild
Två döda har hittats ombord på Silja Europa. Foto: Arkiv/Lehtikuva/Kimmo Mäntylä
Det rör sig om en 25-årig kvinna och en 21-årig man. Båda var finländska medborgare.

Mest läst senaste veckan