Jaakko Koskenniemi har hittat ett kausalt samband mellan polyklorerade bifenyler (PCB), dioxiner, bromerade flamskyddsmedel och risken att insjukna i testikelcancer. Miljögifter kan också orsaka det som på medicinsk terminologi kallas för retentio testis, vilket innebär att den ena testikeln eller båda testiklarna inte vandrar ner till pungen vid födseln. Störningar i utvecklingen av testiklarna försämrar senare fertiliteten och kan förorsaka barnlöshet.
Den medicinska forskningen har en längre tid påvisat att den globala förekomsten av testikelcancer blir allt vanligare samtidigt som spermiekvaliteten blir sämre. Enligt forskaren Jaakko Koskenniemi finns det ett otvetydigt samband mellan persistenta organiska miljögifter och barnlöshet.
Vi människor kommer i kontakt med miljögifter via maten eller utsläppen från industrin. Bromerade flamskyddsmedel används i elektronisk utrustning, möbler och kläder för att förebygga eldsvådor. I synnerhet flamskyddsmedlet difenyleter (PBDE) anses förorsaka deformation av testiklarna som i sin tur försämrar fortplantningsförmågan.
– Halten av miljögifter i oss människor minskar stadigt. Å andra sidan så lagras dioxinföreningar i kroppens fettvävnader, vilket innebär att det tar 5-10 år för dioxinerna att halveras, säger Koskenniemi i ett pressmeddelande.
Ifall ett barn diagnostiseras för retentio testis kan problemet ofta avhjälpas med en operation. Enligt internationella rekommendationer borde småpojkars testiklar undersökas i samband med varje besök till föräldrarådgivningen.
– I normala fall växer pojkarnas testiklar i puberteten i 14-årsåldern. Ifall barnet har retentio testis så utvecklas inte testiklarna lika väl, vilket leder till sämre spermiekvalitet och nedsatt fertilitet, säger Koskenniemi.
Inrikes
29.1.2018
Miljögifter förorsakar barnlöshet
Miljögifter kan förorsaka försämrad fertilitet och barnlöshet. Till den slutsatsen kommer forskaren Jaakko Koskenniemi i sin doktorsavhandling som offentliggjordes på måndagen på Åbo Universitet.