|

Skogen i fokus på Österbottens stormässa

NyhetsbildZoom
I år samarbetar Expo Österbotten med Skogcentralen för att locka nya besökare. På bild: Expos vd Jukka Hakala, Mårten Lövdahl, projektchef vid Skogscentralens södra serviceregion, Björn Stenmark, chef för kundtjänster vid södra serviceregionen, Expos kundchef Hilkka Bodö och projektansvarige vid Expo Hanna Nyholm. Foto: Alexandra Furu
I år firar Österbottens stormässa 30 år. Nytt för i år är satsningen på skog och skogsvård. Med skogen som tema vill arrangörerna locka många av Österbottens skogsägare till mässan.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Varje år vill arrangörerna av Österbottens Stormässa presentera något nytt på mässan. I år är det skogen och teat "Skogen - nytta och nöje" som ska locka nya besökare. I Österbotten finns 17 000 skogsägare och arrangörerna hoppas att många av dem besöker mässan.

Arrangörerna hoppas på att locka både de som är insatta i skog och skogsägande, men också de som kanske nyligen blivit skogsägare.

– Det finns många som kanske ärvt skog och som inte vet hur man ska sköta om skogen för att den ska hålla sitt värde, säger projektansvarige vid Expo Hanna Nyholm.

Skogen som tema kommer att finnas både inne i, och utanför, Botniahallen. Inne i hallen kan skogsägare få rådgivning och därtill ordnas föreläsningar om skogsägande.

Det erbjuds seminarier på både finska och svenska.Seminarierna har begränsade platser och behandlar allt från utsikterna på virkesmarkanden till lyckade generationsväxlingar.

Zoom

Mårten Lövdahl, projektchef vid Skogscentralens södra serviceregion, Björn Stenmark, chef för kundtjänster vid södra serviceregionen. Foto: Alexandra FuruUtanför Botnihallen kommer det finnas en liten miniskog där Skogscentralen och andra aktörer kommer att förevisa olika maskiner samt avverkning. I skogen kan man också se hur tät en välmående skog ska vara. Besökarna kommer att få bekanta sig med både mindre oc större skogsmaskiner.

– Det kommer att finnas något både för de som vill bli smutsiga om händerna och för de som vill höra mer om ägandet av skog, säger södra serviceregion, Björn Stenmark, projektchef vid Skogscentralens.

Stormässan är ett årligen återkommande evenemang som lockar över 16 000 besökare. Arrangörerna, Expo, hoppas på att i år slå besökarrekord. Förutom skogen satsar de på traditionella teman som mat och turism. Därtill har de bokat in några riktiga dragplåster: humorgruppen KAJ och två finska youtubers: Lakko och Herbalisti.

Österbottens Stormässa

  • Stormässan ordnas i Borniahallen den 7-8 april.
  • Förutom temaområdet Skogen - nytta och nöje ordnas också traditionella teman som turism, båt&maskin, hem&stuga&trädgård och mat.
  • På scenen kommer KAJ samt Lakko och Herbalisti att uppträda.

Kommentarer

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Sport

Fjärde raka förlusten för Sport: "Ingen usel insats"

ISHOCKEY Sport rådde inte på ligans formstarkaste lag. Pelicans hade bra drag i målskyttet och vann välförtjänt på Kopparön.

Nyhetsbild
Lokalt

Rapport: HPV-vaccin för pojkar sparar miljoner – "Cancer dyr att vårda"

Genom att vaccinera både flickor och pojkar mot HPV-viruset kunde omkring 300 cancerfall varje år förhindras, enligt Institutet för hälsa och välfärd (THL).   – Det är också en jämställdhetsfråga, säger överläkare Tuija Leino på THL.

Nyhetsbild
Lokalt

Församlingsrådet om prästers uttalande om homosexuella: Vi kan inte bestraffa

Kyrkoherden och kaplanen i Kristinestads har uttalat sig nedsättande om homosexuella. Församlingsrådets händer är bundna.

Nyhetsbild
Lokalt

Vasaborna får längre kö till läkare på hälsostationerna – Överläkare är bekymrad

Väntetiden till läkare på hälsostationerna i Vasa blir längre i år. En av orsakerna är svårigheten att rekrytera läkare.

Mest läst senaste veckan