|

Skogen i fokus på Österbottens stormässa

NyhetsbildZoom
I år samarbetar Expo Österbotten med Skogcentralen för att locka nya besökare. På bild: Expos vd Jukka Hakala, Mårten Lövdahl, projektchef vid Skogscentralens södra serviceregion, Björn Stenmark, chef för kundtjänster vid södra serviceregionen, Expos kundchef Hilkka Bodö och projektansvarige vid Expo Hanna Nyholm. Foto: Alexandra Furu
I år firar Österbottens stormässa 30 år. Nytt för i år är satsningen på skog och skogsvård. Med skogen som tema vill arrangörerna locka många av Österbottens skogsägare till mässan.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Varje år vill arrangörerna av Österbottens Stormässa presentera något nytt på mässan. I år är det skogen och teat "Skogen - nytta och nöje" som ska locka nya besökare. I Österbotten finns 17 000 skogsägare och arrangörerna hoppas att många av dem besöker mässan.

Arrangörerna hoppas på att locka både de som är insatta i skog och skogsägande, men också de som kanske nyligen blivit skogsägare.

– Det finns många som kanske ärvt skog och som inte vet hur man ska sköta om skogen för att den ska hålla sitt värde, säger projektansvarige vid Expo Hanna Nyholm.

Skogen som tema kommer att finnas både inne i, och utanför, Botniahallen. Inne i hallen kan skogsägare få rådgivning och därtill ordnas föreläsningar om skogsägande.

Det erbjuds seminarier på både finska och svenska.Seminarierna har begränsade platser och behandlar allt från utsikterna på virkesmarkanden till lyckade generationsväxlingar.

Zoom

Mårten Lövdahl, projektchef vid Skogscentralens södra serviceregion, Björn Stenmark, chef för kundtjänster vid södra serviceregionen. Foto: Alexandra FuruUtanför Botnihallen kommer det finnas en liten miniskog där Skogscentralen och andra aktörer kommer att förevisa olika maskiner samt avverkning. I skogen kan man också se hur tät en välmående skog ska vara. Besökarna kommer att få bekanta sig med både mindre oc större skogsmaskiner.

– Det kommer att finnas något både för de som vill bli smutsiga om händerna och för de som vill höra mer om ägandet av skog, säger södra serviceregion, Björn Stenmark, projektchef vid Skogscentralens.

Stormässan är ett årligen återkommande evenemang som lockar över 16 000 besökare. Arrangörerna, Expo, hoppas på att i år slå besökarrekord. Förutom skogen satsar de på traditionella teman som mat och turism. Därtill har de bokat in några riktiga dragplåster: humorgruppen KAJ och två finska youtubers: Lakko och Herbalisti.

Österbottens Stormässa

  • Stormässan ordnas i Borniahallen den 7-8 april.
  • Förutom temaområdet Skogen - nytta och nöje ordnas också traditionella teman som turism, båt&maskin, hem&stuga&trädgård och mat.
  • På scenen kommer KAJ samt Lakko och Herbalisti att uppträda.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Sport
1

113 lopp sedan senast – Kimi Räikkönen vann i Austin

FORMEL 1 Kimi Räikkönen höll undan för Max Verstappen och Lewis Hamilton och vann USA:s GP.

Nyhetsbild
Lokalt

Biobesöket i rullstol blev en besvikelse: "Det är gräsligt"

VASA Carola Lithén såg fram emot en biokväll på Bio Rex i Vasa. Men kvällen blev förstörd när hon insåg att renoveringen av biografen försämrat tillgängligheten för rullstolsburna besökare.

Nyhetsbild
Sport

FC Sport tog första segern trots utvisning

FUTSAL FC Sport-j var bättre från början och bärgade säsongens första ligaseger i Vanda.

Nyhetsbild
Lokalt

På måndag stänger strejken flera idrottsanläggningar– se lista över stängda utrymmen

På måndag och tisdag går över 10 000 av fackförbundet JHL:s medlemmar i strejk. Strejken syns också i Vasa och i Korsholm, inom fastighetsservice, kosthåll samt motions-, kultur- och idrottsväsendet.

Mest läst senaste veckan