På den ena sidan vägen: människor på rad med flaggan för det enade Korea i händerna. De står bakom det koreanska OS-hockeylaget, med både sydkoreanska och nordkoreanska spelare, som i dag spelar sin första match i och med OS-genrepet mot Sveriges Damkronorna i Incheon utanför den sydkoreanska huvudstaden Seoul.

– Jag gillar fred. Jag vill ha fred, säger 19-åriga Choe Hyeon-Min och förklarar:

– Jag vill ha ett enat Korea. De där borta stöttar Trump, de är galna. De är väldigt konservativa.

Han pekar mot den andra sidan vägen utanför matcharenan i stadsdelen Seonhak. Där ligger sönderrivna nordkoreanska flaggor och porträtt av Kim Jong-Un på marken. Den sydkoreanska fanan vajar bredvid den amerikanska och ett hundratal upprörda röster från alla håll. På taket till en van står Youn Hwan-Gho, 59, och ropar ut sina protester mot ett gemensamt koreanskt landslag.

– Vi vill ha Pyeonchang Olympic Games, vi vill inte ha några Pyongyang Olympic Games, säger han och syftar på den nordkoreanska huvudstaden.

– Det här är laget är bara propaganda. Jag älskar de nordkoreanska människorna men jag avskyr deras ledare och den totalitära regimen.

Kang Kyu-Sun, 59, tror inte heller på ett enande genom OS.

– Nej, nej. Det här delar vårt land. Nordkorea är fiendens land.

Efter ett 2017 fyllt av politisk spänning mellan USA och Nordkorea är läget något lugnare. Oron på Koreahalvön har bland annat dämpats av att Sydkoreas president Moon Jae-In öppnat för dialog över den 38:e breddgraden, och också av att Nordkoreas ledare Kim Jong-Un valt att acceptera Moon Jae-Ins inbjudan till OS i Pyeongchang.

22 nordkoreanska idrottare är anmälda till spelen och kommer att marschera in på OS-invigningen den 9 februari tillsammans med den sydkoreanska truppen under flaggan för det enade Korea.

Den fullständiga nordkoreanska delegationen blir stor; på tisdag anländer de 140 medlemmarna av Samjiyon-ensemblen, som bland annat innefattar en orkester. De ska uppträda i OS-orten Gangneung på torsdag och även på Sydkoreas nationalteater i Seoul den 11 februari.

På onsdag kompletteras de av en nordkoreansk hejarklack på 230 personer, samt en grupp taekwondoutövare som ska visa upp sin kampsportskonst.

Korea–Sverige hade nedsläpp klockan 11, finsk tid.

Fakta: Nordkoreas OS-trupp

  • Ishockey, damer: Ri Pom, Choe Jong-Hui, Hwang Chung-Gum, Hwang Sol-Gyong, Ryu Su-Jong, Choe Un-Gyong, Kanggye Ok-Jin, Jong Su-Hyon, Kim Hyang-Mi, Kim Un-Hyang, Kim Un-Jong, Ryo Song-Hui.
  • Konståkning: Ryom Tae-Ok och Kim Ju-Sik (partävling).
  • Short track: Jong Kwang-Bom (1 500 meter, herrar), Choe Un-Song (500 meter, herrar).
  • Alpint: Kim Ryon-Hyang (slalom, storslalom, damer), Choe Myong-Gwang (slalom, storslalom, herrar), Kang Song-Il (slalom, storslalom, herrar).
  • Längdskidor: Ri Yong-Gum (10 kilometer, damer), Han Cun-Gyong (15 kilometer, herrar), Pak Il-Chol (15 kilometer, herrar).