|

Ozonlagret fortsätter tunnas ut

NyhetsbildZoom
Ozonlagret minskar i en del av stratosfären. Varför vet inte forskarna. Arkivbild. Foto: TT
Trots att kemikalier som bryter ner ozon förbjöds för 30 år sedan verkar ozonlagret i lägre stratosfären fortfarande tunnas ut, enligt ny forskning.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

– Det är alarmerande och ett oroande resultat, säger William Ball, som lett studien.

Ozonhålet över Antarktis fortsätter att återhämta sig. Men ozonet finns på olika höjder runt hela jorden och skyddar oss från skadlig ultraviolett strålning från solen.

– Vi tittade på de långsiktiga trenderna, från 1985 till slutet av 2016. Vi delade upp atmosfären i olika lager, med fokus på den lägre stratosfären, eftersom vi sett en del signaler på att ozonen där fortsatt att minska, även efter att minskningen av det totala ozonlagret – som är det viktiga när det handlar om skydd mot solen – upphört, säger William Ball, vid Physikalisch-Meteorologisches Observatorium i schweiziska Davos.

Misstankarna visade sig stämma. I ett område på latituder mellan 60 grader syd och 60 grader norr, minskar ozonlagret i den lägre stratosfären, det vill säga 15 till 50 kilometers höjd.

Minskningen har upptäckts med hjälp av satellitmätningar. Att man ser den först nu beror delvis på bättre statistiska analyser och den långa tidsperioden, enligt Ball. Resultatet går också på tvärs med de modeller som beräknat hur ozonlagret borde bete sig. En anledning är också att uttunningen dolts av ozonet som bildas närmare jordytan av nedsmutsning, och bland annat orsakar smog i städer.

Den 60:e norra breddgraden, den nordligaste delen där minskningen märkts, går i höjd med Uppsala.

– Men om du bryter ned det på latituder så är det vid 50:e–60:e breddgraderna ingen större skillnad alls. Men går du ner på under 50:e (på norra halvklotet i höjd med Belgien) så är det tydligt att det är en skillnad. Det är tydligare i tropikerna, men vi är hyfsat säkra globalt sett, säger Ball.

TT: Hur oroliga ska vi vara?

– Även om det ser ut som att stratosfärnivåerna minskat, så har ozonen i lagret under, i troposfären, ökat. Även om det är en fara för våra andningsorgan ger det oss också ett temporärt skydd. Så vi behöver inte ha panik, för det totala skyddande lagret är relativt oförändrat. Men forskare borde vara väldigt oroliga över att simuleringarna inte stämmer överens med de här trenderna. Vi bör oroa oss för att vi inte till fullo förstår vad som händer med ozonlagret.

Ball tror dock inte att ozonutsläpp vid ytan i någon större utsträckning kommer att stiga till atmosfären och ersätta minskningen där.

Varför ozonlagret i lägre stratosfären tunnas ut är oklart, men forskarna misstänker att klimatförändringar kan vara en bidragande orsak. En annan orsak kan vara så kallade kortlivade halogenerade ämnen, som inte omfattas av Montrealprotokollet från 1980-talet, där utsläppen av ozonnedbrytande ämnen begränsas.

– Jag vill betona att Montrealprotokollet fungerar väldigt väl. Utan det skulle vi vara i en betydligt värre situation än i dag. Så det här är inte ett resultat på att protokollet inte fungerar, säger Ball.

Studien presenteras i Atmospheric Chemistry and Physics.

Fakta: Montrealprotokollet

  • Montrealprotokollet skrevs under 1987 och begränsar användningen och utsläppen av ämnen som bryter ner ozonskiktet i stratosfären.
  • Det rör sig främst om freoner och haloner. Freon användes innan dess flitigt i sprejburkar och som kylvätska i kylskåp. Halon kan användas bland annat i brandsläckningsutrustning.
  • Villkoren i protokollet förstärktes 1999. 195 länder har skrivit under protokollet.
  • Källa: NE

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan