|

Kai Ekholm får PEN:s pris för yttrandefrihet

Nationalbibliotekets överbibliotekarie Kai Ekholm får PEN:s yttrandefrihetspris. Han är känd för sina studier i yttrandefrihet och censur.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

En av de mest centrala sakerna inom yttrandefriheten under 2000-talet har varit skapandet och publicerandet av nätsidan Tiellä sananvapauteen (Vägen till yttrandefrihet). Nätsidan är en helhet som Ekholm tillsammans med en bred skara av experter byggt upp. Nätsidan erbjuder aktuell och relevant information om lagstiftning, censur och yttrandefrihet från början av 1900-talet till i dag. Nätsajten är lätt att använda, informativ och högklassig till sin formgivning.

Under ledning av Kai Ekholm fattade Nationalbiblioteket år 2017 ett viktigt beslut: biblioteket öppnade de digitala tidningsarkiven gällande år 1918 för forskare och övriga intresserade. Detta gjordes ett år före hundraårsjubileet av inbördeskriget. Motiveringen var att material om inbördeskriget borde vara tillgängligt för forskning och i god tid före jubileet.

Öppnandet av Nationalbibliotekets digitala tidningsarkiv har ökat forskningens frihet och på ett avgörande sätt minskat hindren för inhämtningen av kunskap, två grundpelare i ett fritt medborgarsamhälle.

Kai Ekholms doktorsavhandling handlar om böcker som under åren 1944–1946 förbjöds på biblioteken. Ekholm har i sitt arbete lyft fram frågor kring friheten att yttra sig och modigt försvarat Nationalbiblioteket, platsen för vårt gemensamma minne, i tider då Helsingfors universitet befunnit sig i ekonomiska svårigheter.

Finlands PEN har äran att överlämna sitt årliga yttrandepris till Kai Ekholm.

Som brukligt är, har en konstnär skänkt ett verk till pristagaren. Verket är Kaiju Haanpääs textilcollage Isfahan.

Finlands PEN är en yttrandefrihetsförening för författare som grundats år 1928. Den är en del av PEN International som verkar i 100 länder. Enligt sin charter strävar PEN till att främja yttrandefrihet inom litteratur och konst överallt i världen. Finlands PEN delar ut ett yttrandefrihetspris till en person, förening eller annan aktör som på ett föredömligt sätt agerat för yttrandefrihet. Kai Ekholm är den sjunde pristagare av Finlands PENs yttrandefrihetspris.

De tidigare pristagarna är:

  • Sunniva Drake (2017)
  • Matti Suurpää (2016)
  • Abdirahim Hussein (2015)
  • Kimmo Oksanen (2014)
  • Eva Neklyaeva (2013)
  • Ville Ranta (2012).

Kommentarer
|

Minister: En varg kvar på Åland

Ålands jaktminister Camilla Gunell har förlängt det tillfälliga lovet för åländska djurägare att freda sina tamdjur från vargattacker.
Bästa läsare
För att fortsätta läsa behöver du ha en prenumeration och vara inloggad.
1 månad för 1€
Lokala nyheter när du vill, var du vill.
Ja tack!

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Sport

Fjärde raka förlusten för Sport: "Ingen usel insats"

ISHOCKEY Sport rådde inte på ligans formstarkaste lag. Pelicans hade bra drag i målskyttet och vann välförtjänt på Kopparön.

Nyhetsbild
Lokalt

Rapport: HPV-vaccin för pojkar sparar miljoner – "Cancer dyr att vårda"

Genom att vaccinera både flickor och pojkar mot HPV-viruset kunde omkring 300 cancerfall varje år förhindras, enligt Institutet för hälsa och välfärd (THL).   – Det är också en jämställdhetsfråga, säger överläkare Tuija Leino på THL.

Nyhetsbild
Lokalt

Församlingsrådet om prästers uttalande om homosexuella: Vi kan inte bestraffa

Kyrkoherden och kaplanen i Kristinestads har uttalat sig nedsättande om homosexuella. Församlingsrådets händer är bundna.

Nyhetsbild
Lokalt

Vasaborna får längre kö till läkare på hälsostationerna – Överläkare är bekymrad

Väntetiden till läkare på hälsostationerna i Vasa blir längre i år. En av orsakerna är svårigheten att rekrytera läkare.

Mest läst senaste veckan