|

Kai Ekholm får PEN:s pris för yttrandefrihet

Nationalbibliotekets överbibliotekarie Kai Ekholm får PEN:s yttrandefrihetspris. Han är känd för sina studier i yttrandefrihet och censur.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

En av de mest centrala sakerna inom yttrandefriheten under 2000-talet har varit skapandet och publicerandet av nätsidan Tiellä sananvapauteen (Vägen till yttrandefrihet). Nätsidan är en helhet som Ekholm tillsammans med en bred skara av experter byggt upp. Nätsidan erbjuder aktuell och relevant information om lagstiftning, censur och yttrandefrihet från början av 1900-talet till i dag. Nätsajten är lätt att använda, informativ och högklassig till sin formgivning.

Under ledning av Kai Ekholm fattade Nationalbiblioteket år 2017 ett viktigt beslut: biblioteket öppnade de digitala tidningsarkiven gällande år 1918 för forskare och övriga intresserade. Detta gjordes ett år före hundraårsjubileet av inbördeskriget. Motiveringen var att material om inbördeskriget borde vara tillgängligt för forskning och i god tid före jubileet.

Öppnandet av Nationalbibliotekets digitala tidningsarkiv har ökat forskningens frihet och på ett avgörande sätt minskat hindren för inhämtningen av kunskap, två grundpelare i ett fritt medborgarsamhälle.

Kai Ekholms doktorsavhandling handlar om böcker som under åren 1944–1946 förbjöds på biblioteken. Ekholm har i sitt arbete lyft fram frågor kring friheten att yttra sig och modigt försvarat Nationalbiblioteket, platsen för vårt gemensamma minne, i tider då Helsingfors universitet befunnit sig i ekonomiska svårigheter.

Finlands PEN har äran att överlämna sitt årliga yttrandepris till Kai Ekholm.

Som brukligt är, har en konstnär skänkt ett verk till pristagaren. Verket är Kaiju Haanpääs textilcollage Isfahan.

Finlands PEN är en yttrandefrihetsförening för författare som grundats år 1928. Den är en del av PEN International som verkar i 100 länder. Enligt sin charter strävar PEN till att främja yttrandefrihet inom litteratur och konst överallt i världen. Finlands PEN delar ut ett yttrandefrihetspris till en person, förening eller annan aktör som på ett föredömligt sätt agerat för yttrandefrihet. Kai Ekholm är den sjunde pristagare av Finlands PENs yttrandefrihetspris.

De tidigare pristagarna är:

  • Sunniva Drake (2017)
  • Matti Suurpää (2016)
  • Abdirahim Hussein (2015)
  • Kimmo Oksanen (2014)
  • Eva Neklyaeva (2013)
  • Ville Ranta (2012).

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan