|

Östman vill stoppa bindandet av åldringar

NyhetsbildZoom
Peter Östman (KD). Foto: Markku Jokela
Riksdagsledamot Peter Östman (KD) förutsätter åtgärder från regeringen för att förbättra vården av demenssjuka åldringar.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Kristdemokraternas riksdagsledamot Peter Östman vill att man förbjuder att binda fast åldringar och att man inför andra vårdmedel. För att förbättra standarden av äldrevård och terminalvård bör man införa sådan praxis som redan används på flera håll.

Gott ledarskap och utbildning av personal utgör grunden, men det behövs även satsningar på personalmängden och användning av effektiv och rättidig smärtlindring, anser Östman.

– Patienters och anhörigas önskemål angående vården bör beaktas. Även svårt sjuka åldringar har rätt att bli hörda och deras självbestämmanderätt ska respekteras så gott det går, säger Östman i ett pressmeddelande.

På sistone har det rapporterats om att det fortfarande är vanligt i Finland att binda fast minnesjuka åldringar i sjukhussängen. En åldring som bundits fast med hjälp av ett magnetbälte kan inte röra på sig och upplever situationen ofta som väldigt ångestladdad.

Det värsta är att det inte finns tillräckligt med personal för att kontrollera patientens mående regelbundet, utan patienterna tvingas vara bundna under långa perioder helt ensamma, enligt Östman.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan