|

Östman vill stoppa bindandet av åldringar

NyhetsbildZoom
Peter Östman (KD). Foto: Markku Jokela
Riksdagsledamot Peter Östman (KD) förutsätter åtgärder från regeringen för att förbättra vården av demenssjuka åldringar.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Kristdemokraternas riksdagsledamot Peter Östman vill att man förbjuder att binda fast åldringar och att man inför andra vårdmedel. För att förbättra standarden av äldrevård och terminalvård bör man införa sådan praxis som redan används på flera håll.

Gott ledarskap och utbildning av personal utgör grunden, men det behövs även satsningar på personalmängden och användning av effektiv och rättidig smärtlindring, anser Östman.

– Patienters och anhörigas önskemål angående vården bör beaktas. Även svårt sjuka åldringar har rätt att bli hörda och deras självbestämmanderätt ska respekteras så gott det går, säger Östman i ett pressmeddelande.

På sistone har det rapporterats om att det fortfarande är vanligt i Finland att binda fast minnesjuka åldringar i sjukhussängen. En åldring som bundits fast med hjälp av ett magnetbälte kan inte röra på sig och upplever situationen ofta som väldigt ångestladdad.

Det värsta är att det inte finns tillräckligt med personal för att kontrollera patientens mående regelbundet, utan patienterna tvingas vara bundna under långa perioder helt ensamma, enligt Östman.

Kommentarer
|

Internationell jämförelse: Finland gör mest gott för världen

Nyhetsbild
Finland är ett bra land, enligt jämförelsen The Good Country Index. Foto: Pixabay
Enligt jämförelsen The Good Country Index är Finland det land i världen som gör mest gott för mänskligheten och belastar jorden minst i proportion till sin storlek.
Bästa läsare
För att fortsätta läsa behöver du ha en prenumeration och vara inloggad.
1 månad för 1€
Lokala nyheter när du vill, var du vill.
Ja tack!

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Sport

Fjärde raka förlusten för Sport: "Ingen usel insats"

ISHOCKEY Sport rådde inte på ligans formstarkaste lag. Pelicans hade bra drag i målskyttet och vann välförtjänt på Kopparön.

Nyhetsbild
Lokalt

Rapport: HPV-vaccin för pojkar sparar miljoner – "Cancer dyr att vårda"

Genom att vaccinera både flickor och pojkar mot HPV-viruset kunde omkring 300 cancerfall varje år förhindras, enligt Institutet för hälsa och välfärd (THL).   – Det är också en jämställdhetsfråga, säger överläkare Tuija Leino på THL.

Nyhetsbild
Lokalt

Församlingsrådet om prästers uttalande om homosexuella: Vi kan inte bestraffa

Kyrkoherden och kaplanen i Kristinestads har uttalat sig nedsättande om homosexuella. Församlingsrådets händer är bundna.

Nyhetsbild
Lokalt

Vasaborna får längre kö till läkare på hälsostationerna – Överläkare är bekymrad

Väntetiden till läkare på hälsostationerna i Vasa blir längre i år. En av orsakerna är svårigheten att rekrytera läkare.

Mest läst senaste veckan