Mike Vallone köper ett likadant vapen som det som skolskytten hade.

Varför behöver en 55-årig man, som redan har omkring 50 vapen, ännu ett?

– För att jag väljer att äga dem. Det är en rättighet i grundlagen och jag väljer att använda den rättigheten, säger han.

Ett halvautomatiskt gevär av typen AR-15 användes av 19-årige Nikolas Cruz för att döda 17 människor på gymnasieskolan i Parkland norr om Miami.

Som efter varje masskjutning i USA har nu debatten om landets vapenlagar tagit ny fart. Den blottlägger sprickan i det amerikanska samhället mellan de som vill se färre restriktioner för vapen, och de som vill ha hårdare kontroll.

Ett AR-15 användes även vid masskjutningen vid en konsert i Las Vegas i fjol (58 döda), i kyrkan i Sutherland Springs (26 döda) i höstas och vid skolskjutningen i Newtown 2012 (26 döda).

Medierna likställer vapnet med ondska, anser Mike Vallone. Han håller i 600-dollarsgeväret, ett pris som motsvarar omkring 4 700 kronor.

– Det här vapnet gör inget av sig självt. Det krävs en människa för att ta geväret, rikta det mot någon och skjuta, säger han.

Rätten att bära vapen står inskriven i landets grundlag, i andra tillägget från 1791. I USA kan i princip alla vuxna som inte har begått brott köpa ett vapen, och det gjorde också 19-årige Nikolas Cruz helt lagligt.

– Det är inte något för alla, det håller jag verkligen med om. Alla måste kollas upp. Det görs just nu, säger Vallone, och pekar mot försäljaren som gör en kontroll av Vallones bakgrund i sin dator.

Floridas vapenmässa, som turnerar runt i delstatens alla större städer, öppnade i Miami på lördagen. Samtidigt höll elever som överlevt skolskjutningen i Parkland en anti-vapendemonstration i närliggande Fort Lauderdale.

Nästan bara män köar in till mässhallen i Miami, och vissa har med sig sina barn.

– Det är bra att diskutera lagstiftningen, så länge vi inte börjar nagga på våra rättigheter, säger George Fernandez, talesperson för mässan. (TT-AFP)