Under fjolåret ökade antalet övernattningar i Lappland med över 22 procent då tillväxten i resten av landet var 14 procent. Största delen av dem som övernattade i Lappland var britter. I fjol registrerades 274 000 brittiska övernattningar.

I fjol var också det första året någonsin då fler utländska turister än finländska besökte Lappland. Speciellt i december lockade Lappland, och av 465 000 hotellnätter bokades 370 000 av utländska turister.

Att turismen är så säsongsbetonad orsakar däremot utmaningar. Till exempel blir det svårare att locka investeringar och att rekrytera personal. Nu har bolaget House of Lapland satt upp ett mål att fördubbla antalet stugor i Lappland som kan hyras under sommaren.

– Vårljuset kan komma att locka hit besökare till exempel för fotografering eller för att förverkliga sig själv på något annat sätt. Vi har ju också en del så kallad supermat och vackra nationalparker man kan njuta av. Det här konceptet ska vi sälja främst till turister från södra Europa och Asien, säger Katariina Imporanta på House of Lapland, i ett pressmeddelande.

Turismen i Lappland har dragit nytta av de globala trenderna som värdesätter renhet och äkthet, eftersom landskapet för många representerar en genuin, orörd natur. Att de finländska turisterna minskar är däremot ett orosmoment.

– Det är beklagligt om finländarna föredrar utlandsresor framom att resa i det egna landet bara på grund av kostnader. Nu har vi momsen som kan sätta käppar i hjulet för den inhemska turistnäringen, säger Imporanta.