|

Utländska turister tar över då finländarna skippar Lappland

NyhetsbildZoom
Intresset för Lappland ökar bland utländska turister, medan finländarna hellre åker utomlands på semester. Foto: SPT
Intresset för Lappland fortsätter växa och turismen ökar. I fjol var första gången det registrerades fler utländska turister än finländska, och det somriga Lappland ska nu marknadsföras till asiater och sydeuropéer.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Under fjolåret ökade antalet övernattningar i Lappland med över 22 procent då tillväxten i resten av landet var 14 procent. Största delen av dem som övernattade i Lappland var britter. I fjol registrerades 274 000 brittiska övernattningar.

I fjol var också det första året någonsin då fler utländska turister än finländska besökte Lappland. Speciellt i december lockade Lappland, och av 465 000 hotellnätter bokades 370 000 av utländska turister.

Att turismen är så säsongsbetonad orsakar däremot utmaningar. Till exempel blir det svårare att locka investeringar och att rekrytera personal. Nu har bolaget House of Lapland satt upp ett mål att fördubbla antalet stugor i Lappland som kan hyras under sommaren.

– Vårljuset kan komma att locka hit besökare till exempel för fotografering eller för att förverkliga sig själv på något annat sätt. Vi har ju också en del så kallad supermat och vackra nationalparker man kan njuta av. Det här konceptet ska vi sälja främst till turister från södra Europa och Asien, säger Katariina Imporanta på House of Lapland, i ett pressmeddelande.

Turismen i Lappland har dragit nytta av de globala trenderna som värdesätter renhet och äkthet, eftersom landskapet för många representerar en genuin, orörd natur. Att de finländska turisterna minskar är däremot ett orosmoment.

– Det är beklagligt om finländarna föredrar utlandsresor framom att resa i det egna landet bara på grund av kostnader. Nu har vi momsen som kan sätta käppar i hjulet för den inhemska turistnäringen, säger Imporanta.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan