|

Utländska turister tar över då finländarna skippar Lappland

NyhetsbildZoom
Intresset för Lappland ökar bland utländska turister, medan finländarna hellre åker utomlands på semester. Foto: SPT
Intresset för Lappland fortsätter växa och turismen ökar. I fjol var första gången det registrerades fler utländska turister än finländska, och det somriga Lappland ska nu marknadsföras till asiater och sydeuropéer.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Under fjolåret ökade antalet övernattningar i Lappland med över 22 procent då tillväxten i resten av landet var 14 procent. Största delen av dem som övernattade i Lappland var britter. I fjol registrerades 274 000 brittiska övernattningar.

I fjol var också det första året någonsin då fler utländska turister än finländska besökte Lappland. Speciellt i december lockade Lappland, och av 465 000 hotellnätter bokades 370 000 av utländska turister.

Att turismen är så säsongsbetonad orsakar däremot utmaningar. Till exempel blir det svårare att locka investeringar och att rekrytera personal. Nu har bolaget House of Lapland satt upp ett mål att fördubbla antalet stugor i Lappland som kan hyras under sommaren.

– Vårljuset kan komma att locka hit besökare till exempel för fotografering eller för att förverkliga sig själv på något annat sätt. Vi har ju också en del så kallad supermat och vackra nationalparker man kan njuta av. Det här konceptet ska vi sälja främst till turister från södra Europa och Asien, säger Katariina Imporanta på House of Lapland, i ett pressmeddelande.

Turismen i Lappland har dragit nytta av de globala trenderna som värdesätter renhet och äkthet, eftersom landskapet för många representerar en genuin, orörd natur. Att de finländska turisterna minskar är däremot ett orosmoment.

– Det är beklagligt om finländarna föredrar utlandsresor framom att resa i det egna landet bara på grund av kostnader. Nu har vi momsen som kan sätta käppar i hjulet för den inhemska turistnäringen, säger Imporanta.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

"Wogeln" ser sig själv i sin publik: Som en spegel

KRONOBY Förr var det spel som gällde men nu streamar Valter "Wogeln" Kangas IRL, som det kallas då någon sänder live på nätet från den fysiska världen.

Nyhetsbild
Lokalt

AXEL ÅHMAN: Traditionellt lillebrorskomplex

MIDSOMMARKRÖNIKA Det svider att erkänna men Sverige är lite bättre än Finland på en hel del saker. En av dem är att fira midsommar. De har patenterat idyllen med midsommarstång, smågrodorna och nubbe till sillen. Bland lummiga björkar i strålande solsken hoppar de runt med blomsterkransar i håret och sjunger sommarsånger med sin glättiga accent medan de har det så där äckligt perfekt som man bara kan ha det i Sverige.

Nyhetsbild
Utrikes

Finländska bordtennisvirtuoser spelar med saxar och hårfönar – har redan 100 miljoner visningar

Kan man släcka ett ljus med en pingisboll? Visst kan man det. Spela bordtennis med en hårfön? Det går an. Den finländska bordtennistrion Pongfinity har gjort ett namn för sig internationellt och siktar nu på att erövra den kinesiska marknaden.

Nyhetsbild
Opinion

KOLUMN: Snart pratar vi mera med robotar än med varandra

År 2020 kommer vi att prata mer med smarta manicker än med varandra. Är det en utveckling som vi vill ha, eller är det pengarna som styr?, undrar Niklas Nyberg i sin kolumn.

Nyhetsbild
Lokalt

I juli ändrar körkortslagen – mindre undervisning krävs för mopedkort

JAKOBSTAD Den obligatoriska övningskörningen slopas helt och sex teoritimmar ska bli fyra. På bilskolorna oroar man sig för att skicka ut mopedister som aldrig fått körundervisning i trafiken.

Mest läst senaste veckan