|

Utländska turister tar över då finländarna skippar Lappland

NyhetsbildZoom
Intresset för Lappland ökar bland utländska turister, medan finländarna hellre åker utomlands på semester. Foto: SPT
Intresset för Lappland fortsätter växa och turismen ökar. I fjol var första gången det registrerades fler utländska turister än finländska, och det somriga Lappland ska nu marknadsföras till asiater och sydeuropéer.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Under fjolåret ökade antalet övernattningar i Lappland med över 22 procent då tillväxten i resten av landet var 14 procent. Största delen av dem som övernattade i Lappland var britter. I fjol registrerades 274 000 brittiska övernattningar.

I fjol var också det första året någonsin då fler utländska turister än finländska besökte Lappland. Speciellt i december lockade Lappland, och av 465 000 hotellnätter bokades 370 000 av utländska turister.

Att turismen är så säsongsbetonad orsakar däremot utmaningar. Till exempel blir det svårare att locka investeringar och att rekrytera personal. Nu har bolaget House of Lapland satt upp ett mål att fördubbla antalet stugor i Lappland som kan hyras under sommaren.

– Vårljuset kan komma att locka hit besökare till exempel för fotografering eller för att förverkliga sig själv på något annat sätt. Vi har ju också en del så kallad supermat och vackra nationalparker man kan njuta av. Det här konceptet ska vi sälja främst till turister från södra Europa och Asien, säger Katariina Imporanta på House of Lapland, i ett pressmeddelande.

Turismen i Lappland har dragit nytta av de globala trenderna som värdesätter renhet och äkthet, eftersom landskapet för många representerar en genuin, orörd natur. Att de finländska turisterna minskar är däremot ett orosmoment.

– Det är beklagligt om finländarna föredrar utlandsresor framom att resa i det egna landet bara på grund av kostnader. Nu har vi momsen som kan sätta käppar i hjulet för den inhemska turistnäringen, säger Imporanta.

Kommentarer

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Opinion

LEDARE Som efter Utøya – men större

Nya Zeeland har genom det här fått en speciell plats i 1,5 miljarder muslimers hjärta.

Nyhetsbild
Sport

Uppförsbacke för Sport A: "Killarna lär sig slutspelshockey"

ISHOCKEY Två matchstraff, åtta insläppta mål och förlust nummer två mot Blues. Framöver spelar Sports A-juniorer enbart måstematch i semifinalserien.

Nyhetsbild
Inrikes

Bil krockade med varg som bar gps-halsband i Siikalatva

En varg med gps-halsband blev överkörd av en bil i Siikalatva men verkar ha klarat sig utan allvarliga skador.

Nyhetsbild
Övriga annonser

Ingo utmanad av folket

ANNONS FRÅN CHRISTOFFER INGO Christoffer Ingo, kandidat (SFP) i riksdagsvalet 2019, ville möta sina väljare på ett annorlunda sätt och efterlyste därför utmaningar av alla de slag. Hittills har han jobbat en halv dag på ett daghem, backat en 17 meters långtradare och mätt sina krafter i styrkelyft.

Mest läst senaste veckan