Privata undervisningssektorns och yrkesinriktade vuxenutbildningscentralers personalorganisationer Undervisningssektorns Fackorganisation OAJ, Offentliga och privata sektorns funktionärsförbund Jyty samt Förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsområdena JHL har söndagen den 18 februari kl. 21 varslat om strejk.

"Stridsåtgärderna", som det heter i pressmeddelandet, avgränsas till att gälla yrkesinriktades läroanstalter och vuxenutbildningscentraler i Södra Finland. Strejken hålls 5.-9.3.2018 om parterna inte lyckas förhandla fram ett avtal före det.

Privata undervisningssektorn och yrkesinriktade vuxenutbildningscentraler har varit i avtalslöst läge sedan den första februari.

Förhandlingar går inte framot, eftersom arbetsgivarorganisationen Bildningsarbetsgivarna rf vägrar att erbjuda rimliga löneförhöjningar, anser facken.

Personalorganisationerna har haft som mål att få till stånd en löneuppgörelse som följer den allmänna linjen, men tills vidare har arbetsgivaren erbjudit avsevärt mindre löneförhöjningar. Bildningsarbetsgivarna har dessutom föreslagit många försämringar i arbetsvillkoren för utbildnings-, förvaltnings- och stödtjänstpersonalen, som de anser att parterna måste komma överens om innan de kan förhandla om lönerna.

Personalorganisationerna OAJ, Jyty och JHL som representerar arbetstagare inom privata undervisningssektorns och i yrkesinriktade vuxenutbildningscentraler har som mål ett avtal som tryggar löneförhöjningar, enligt den allmänna linjen för anställda inom branschen.

Facken menar att bildningsarbetsgivarna inte visat genuint intresse att förhandla om arbetsvillkoren.

Förvaltnings- och stödtjänstpersonalens organisationer Jyty och JHL har redan den sjunde februari förbjudit sina medlemmar från att arbeta övertid eller att byta arbetsskift. Vid behov är organisationerna även beredda att utvidga åtgärderna.

Strejken gäller följande arbetsplatser:

  • AMI-Stiftelsen, AMIEDU

  • Axxell Utbildning Ab, alla enheterHyria Koulutus Oy, alla enheter
  • Orton Invalidstiftelsen, Centralparkens yrkesinstitut, alla enheter
  • Stiftelsen för vuxenutbildning i Tammerfors, Tammerfors vuxenutbildningscentralStiftelsen för vuxenutbildning i Åbo, Åbo vuxenutbildningscentralSuomen Diakoniaopisto - SDO Oy, enheterna i Helsingfors och LahtisTTS – Arbetseffektivitesföreningen rf
  • Yrkesinstitutet Spesia, enheterna i Träskända och Åbo