• Finland – Sydkorea 5–2 (1–0, 2–2, 2–0)
  • 26.23 3–0 Miro Heiskanen (Eeli Tolvanen)
  • 30.06 3–1 Brock Radunske (Eric Regan, Kim Sang-wook)
  • 32.09 3–2 Ahn Jin-hui (Shin Sang-hoon)
  • 47.20 4–2 Juuso Hietanen (Oskar Osala, Julius Junttila) pp
  • 59.53 5–2 Sakari Manninen (Juuso Hietanen, Jarno Koskiranta) tomt mål

De finländska bänkidrottarnas naglar blev kortare och kortare under andra perioden i åttondelsfinalen mellan Finland och Sydkorea.

Lejonen hade en betryggande 3–0-ledning då korthuset började rasa samman. Med halvtimmen på matchklockan satte Sydkorea 3–1 – till hemmapublikens stora förtjusning. Sydkoreas första mål i matchen och andra i turneringen firades med öronbedövande jubel.

Och det skulle bli ännu bättre för Sydkorea.

Bara två minuter senare reducerade Ahn Jin-hui till 3–2. Finland var i gungning och bara några fantomräddningar av Mikko Koskinen höll Finland flytande.

Då Lejonen gick till den andra pausvilan hade chefstränaren Lauri Marjamäki en hel del att fundera på.

– Vid ställningen 3–0 minskade arbetsmängden ute på isen. Då våra spelare tappade pucken började också publiken att hurra och det förvärrade situationen. Vi är ju bara människor, säger Marjamäki i sändningen på TV5.

Efter några djupa suckar och många om och men klarade Finland av att säkra kvartsfinalplatsen.

I den tredje perioden petade Juuso Hietanen in 4–2 på passning av Oskar Osala och punkterade matchen. Sydkorea klarade inte av att resa sig en till gång och Sakari Manninen fastställde slutsiffrorna 5–2 i tom bur.

Finlands insats var verkligen inte imponerande – men den räckte.

Om man ska se någonting positivt i åttondelsfinalen är det att Eeli Tolvanen nu toppar poängligan i överlägsen stil.

Petri Kontiola spräckte den sydkoreanska nollan tack vare en superb passning av Tolvanen.

Osala – som spelade i tredjekedjan – hade ett gyllene läge att näta i slutet av den första perioden, men stoppades av Matthew Dalton som gjorde en superb räddning.

I den andra perioden gjorde Tolvanen två nya passningspoäng då Finland gick upp till 3–0. Kontiola och unga Miro Heiskanen svarade för målen. Heiskanen fintade bort en försvarare och pangade in sitt första mål i turneringen med ett klurigt handledsskott.

Tolvanen har dominerat i Pyeongchang och har gjort smått otroliga nio poäng efter fyra matcher. Han toppar poängligan med sina tre mål och sex passningspoäng. I sändningen på TV5 fick en leende Tolvanen svara på om han hade förväntat sig att toppa poängligan i OS.

– Det trodde jag nog inte – jag var inte ens säker på att få spela här. Jag får tacka kedjekamraterna för poängen.

Finland fortsätter spela redan på onsdag – Kanada står för motståndet klockan 14.10. Då är det vinna eller försvinna som gäller. Lejonen måste höja sig flera snäpp för att kunna utmana om segern.

– Vi tar ingenting med oss från den här matchen förutom segern. Kanada är en tuff måttstock för oss. Vi var inte riktigt redo i matchen mot Sverige, men det är vi garanterat mot Kanada, säger Marjamäki till TV5.