Vargobservationerna har duggat tätt i Österbotten och Västnyland under de senaste månaderna – och väckt oro bland lokalbefolkningen. Det här är något som måste tas på allvar, anser Svenska riksdagsgruppen som på onsdagen lämnade in ett spörsmål till regeringen.

I spörsmålet, som undertecknats av gruppens samtliga tio medlemmar, vill man veta vilka åtgärder regeringen tänker vidta för att hålla vargstammen under kontroll och öka medborgarnas säkerhet.


Svenska riksdagsgruppen konstaterar att det finns åtminstone en bofast vargflock norr om Vasa, två bofasta flockar i Sydösterbotten och en bofast flock i västra Nyland. Och lokalbefolkningen är ängslig för såväl barns som djurs del:

– Det som väcker oro är att vargarna rör sig i områden där de tidigare inte har varit synliga. Det finns regioner där barn inte vågar ta sig till skolan på egen hand eller vistas på gårdar av rädsla för vargar. Det nya läget med vargen som inte är skygg för människan föranleder åtgärder för att folks tillit till myndigheternas förmåga att lösa problem inte ska undergrävas, säger riksdagsledamot Thomas Blomqvist, ordförande för Svenska riksdagsgruppen.

– Det är dags för myndigheterna att vakna. Människor måste kunna känna sig trygga i sin vardag, säger SFP:s ordförande, riksdagsledamot Anna-Maja Henriksson.