Finland delar tredjeplatsen med Norge och Schweiz, skriver Yle som tagit del av Transparency Internationals årliga korruptionsindex.

Transparency International rangordnar korruptionen inom den offentliga sektorn för 180 länder och territorium. Skalan går från 0 till 100, där 0 står för en mycket hög korruptionsgrad och 100 är korruptionsfritt. Analysen baseras på omdömen av experter och människor i affärslivet. Mätningen tar inte hänsyn till korruption inom den privata sektorn eller penningtvätt. Det globala medeltalet låg på 43 poäng.

Finlands vitsord år 2017 var 85 poäng, vilket är lägre än senaste mätning. Under de senaste fem mätningarna har Finlands poäng varierat mellan 89 och 90. Av de andra nordiska länderna är det endast Norge som behållit sina poäng i jämförelse med tidigare, medan till exempel Sverige fick 84 poäng, fyra poäng lägre än 2016, vilket placerar grannlandet på en sjätteplats.

Länder som oroar är till exempel Ungern och Polen. Ungern har tappat tio poäng på fem år och föll nio positioner under förra året. Ungern ligger nu på plats 66. Samma utveckling kan skönjas i Polen.

Sämst i jämförelsen klarar sig Somalia med nio poäng, tätt följt av Sydsudan, Syrien, Afghanistan och Jemen

Av stormakterna är det USA som plockar den bästa placeringen och hamnar på plats 16, medan Kina får nöja sig med plats 77 och Ryssland med plats 135.