Mannen som är född 1995 dömdes till 173 dagars ovillkorligt fängelse i tingsrätten eftersom han vägrade utföra civiltjänst.

Finlands förfarande där endast tillhörandet till ett visst trossamfund ger frigörelse från militär- och civiltjänstgöring är enligt Helsingfors hovrätts bedömning diskriminerande. Hovrättens beslut fattades efter omröstning 4–3.

Värnpliktiga som hör till Jehovas vittnen och anmäler allvarliga samvetsskäl som grundar sig på religiös övertygelse, kan enligt lagen beviljas uppskov och befrielse från fullgörandet av värnplikt i fredstid. Undantagslagen har fått kritik från många håll.

– Grundlagens likabehandlingsprincip är stark och den stärks bland annat av förbudet mot diskriminering som inkluderats i grundlagen och av diskrimineringslagen. Utskottet som tillsats av försvarsministeriet konstaterade redan år 2007 att behandlingen av totalvägrare borde göras jämlik i enlighet med grundlagen. Finland har ändå inte skridit till åtgärder för att ändra lagstiftningen trots grundlagsutskottets och FN:s kritik. Vi förväntar oss att regeringen inleder lagstiftande åtgärder i frågan, säger diskrimineringsombudsman Kirsi Pimiä i ett pressmeddelande.

Vapenvägrarförbundet ser hovrättens dom som en vändpunkt. Förbundssekreterare Kai Raninen säger att det väcks åtal mot mellan 30 och 55 totalvägrare per år, och att hovrätterna behandlat tiotals om inte hundratals fall.

– I flera fall har totaltvägrarna hänvisat till diskriminering, men det här är första gången någon lyssnar på argumenten. Det här kan leda till att man slutar döma totalvägrare till fängelsestraff.

Tror du att många civiltjänstgörare skulle bli totalvägrare ifall de inte längre bestraffades, Kai Raninen?

– Jag kan inte ta ställning till det, men man kan ju titta på hur det är i andra länder.