Samtidigt som Iivo Niskanen stod i målområdet och firade som den skidkung han är korsade de norska åkarna mållinjen som slagna och molokna.

Martin Johnsrud Sundby var bästa norrman och slutade på femte plats, nästan tre minuter efter Niskanen. Niklas Dyrhaug var den sämsta norrmannen i sällskapet och slutade på 13:e plats.

NRK skyller den norska missräkningen på felvallade skidor. Martin Johnsrud Sunby var uppgiven i målområdet.

– Jag är förstås väldigt besviken över att vi inte hängde med och inte var med i kampen om guldet. Det är otroligt frustrerande för fyra killar som är i väldigt, väldigt bra form, säger Sundby till NRK.

I Yles intervju med Sundby handlar allt om guldmedaljören Niskanen. Sundby säger att han är väldigt imponerad över finländarens ursinniga framfart i spåret i Pyeongchang. Han säger att det nästan var omöjligt att följa Niskanen.

– Tidigare under säsongen har han inte lyckats hålla sådan fart, men nu var hans form helt kanon. Iivo krossade oss alla, säger Sundby till Yle.

Zoom

Iivo Niskanen korsade mållinjen som ohotad etta – han var suverän i tävlingen. Foto: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa


Norrmannen Hans Christer Holund var sexa och näst bästa norrman. Innan sade Holund att han hoppades på hög farthållning. Det var ord som han fick äta upp.

– Jag visste att Niskanen är en bra åkare men... wow. Jag tycker att jag är en ganska bra åkare, men jag distanserades med över två och en halv minut. Det var helt otroligt, säger Holund.