|

Österbottens förbund stöder finsk kulturverksamhet med 48 000 euro

NyhetsbildZoom
Jesse Kortetmaa (längst till höger) har en av huvudrollerna i Rampens version av ”Grease”. Studentteatern är en av flera aktörer som får bidrag från Österbottens förbunds kulturnämnd. Foto: Arash Matin
Studentteatern Rampen, Jakobstads Citygroup och dansföreningen Rolling är tre av flera aktörer som får bidrag från Österbottens förbund för att de främjar den finskspråkiga kulturen i landskapet. Totalt delar förbundets kulturnämnd ut närmare 48 000 euro.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Den beviljade summan är 48 500 euro i bidrag för insatser som främjar den finskspråkiga kulturen i landskapet.

Kulturnämnden valde att i första hand understöda sökande som inte fick bidrag i fjol. Nämnden fäste också särskild vikt vid att verksamheten bedrivs i landskapet Österbotten.

Totalt lämnade 50 sammanslutningar, arbetsgrupper och privatpersoner in en ansökan inom utsatt tid. Tillsammans ansökte de om 146 610 euro i bidrag.

Sammanslutningar som får stöd

 • Art in Malakta rf, samarbete med finskspråkiga konstnärer i Österbotten på konstfestivalen Burning ART, 3000 euro.
 • Scenkonstföreningen Spel rf, turné med teater Den klingande grodan, 2000 euro.
 • Isonkyrön Kotiseutuelokuvat ry, överföring av filmer, 1500 euro.
 • Lumimuutos Osuuskunta, Dokumentärfilm om Eero Murtomäki, 2000 euro.
 • Jakobstads Citygrupp rf, Kulturvecka, 1500 euro.
 • Jakobstadsnejdens Ikonförening rf, Kurser i ikonmåleri, 2000 euro.
 • Tanssiurheiluseura Rolling ry, Öppna evenemang med barndans, 1500 euro.
 • Vasa baroque rf, Festivalen Vaasa Baroque, 3000 euro.
 • Vasa Kammarmusiker rf, Konserter, 3000 euro.
 • Vasa Studentteater Rampen rf, Anställning av regissör för sommarteater, 3000 euro.


Arbetsgrupper som får stöd

 • Alho, Lehto, Seppelin, utställningar, 1500 euro.
 • Laihela folkdansare, utställningar, 20-års jubileumskonserter, 1500 euro.
 • Kören Merikaarron kuoro, konserter i Kyrolandet, 1000 euro.


Privatpersoner som får stöd

 • Heinonen Esa-Matias, Retrospektiv konstutställning, 1000 euro.
 • Kinnari Kari, ombrytning av historik, 1000 euro.
 • Kolu Marja, tre utställningar, 5000 euro.
 • Salmi Anita, Boken Työ toi Pohjanmaan Amerikkaan - Suomenkielisten historiaa Pietarsaaressa (Arbetet tog dem till Amerika i Österbotten – Den finskspråkiga befolkningens historia i Jakobstad), 2000 euro.


Festivaler som får stöd

 • Kaskö musiksommar, 1000 euro.
 • Musikfestspelen i Korsholm, 4000 euro.
 • Vasa körfestival, 4000 euro.
 • Wildlife Vaasa, 4000 euro.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

"Wogeln" ser sig själv i sin publik: Som en spegel

KRONOBY Förr var det spel som gällde men nu streamar Valter "Wogeln" Kangas IRL, som det kallas då någon sänder live på nätet från den fysiska världen.

Nyhetsbild
Lokalt

AXEL ÅHMAN: Traditionellt lillebrorskomplex

MIDSOMMARKRÖNIKA Det svider att erkänna men Sverige är lite bättre än Finland på en hel del saker. En av dem är att fira midsommar. De har patenterat idyllen med midsommarstång, smågrodorna och nubbe till sillen. Bland lummiga björkar i strålande solsken hoppar de runt med blomsterkransar i håret och sjunger sommarsånger med sin glättiga accent medan de har det så där äckligt perfekt som man bara kan ha det i Sverige.

Nyhetsbild
Utrikes

Finländska bordtennisvirtuoser spelar med saxar och hårfönar – har redan 100 miljoner visningar

Kan man släcka ett ljus med en pingisboll? Visst kan man det. Spela bordtennis med en hårfön? Det går an. Den finländska bordtennistrion Pongfinity har gjort ett namn för sig internationellt och siktar nu på att erövra den kinesiska marknaden.

Nyhetsbild
Opinion

KOLUMN: Snart pratar vi mera med robotar än med varandra

År 2020 kommer vi att prata mer med smarta manicker än med varandra. Är det en utveckling som vi vill ha, eller är det pengarna som styr?, undrar Niklas Nyberg i sin kolumn.

Nyhetsbild
Lokalt

I juli ändrar körkortslagen – mindre undervisning krävs för mopedkort

JAKOBSTAD Den obligatoriska övningskörningen slopas helt och sex teoritimmar ska bli fyra. På bilskolorna oroar man sig för att skicka ut mopedister som aldrig fått körundervisning i trafiken.

Mest läst senaste veckan