Tullavgifter på 25 procent för stål och 10 procent för aluminium som importeras till USA. Det var Donald Trumps besked i vad han anser är ett beslut grundat på att amerikanska företag har behandlats orättvist av andra länder i flera decennier.

Reaktionerna från omvärlden har varit omfattande och världens börser tar stryk. Vid lunchtid gick samtliga stora europeiska börser ned mellan 1 och 2 procent efter tidigare kraftiga fall.

Trump försvarar dock beslutet:

"När ett land (USA) förlorar miljarder av dollar på handel med i princip varje handelspartner är handelskrig bra och enkla att vinna", motiverar Trump på Twitter.

Utspelet om stål- och aluminiumtullar har ifrågasatts främst från EU-håll.

– Det kom inte helt oväntat, vi har legat i startgroparna för detta de senaste veckorna. Samtidigt är vi djupt besvikna. EU är ju allierat med USA, de flesta EU-länder är med i Nato, och att då få den här säkerhetsmotiveringen slängd i ansiktet på oss känns väldigt bittert rent politiskt, säger EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström.

Hur de exakta avgifterna ska se ut presenteras nästa vecka. Men något som redan står klart är att tarifferna kommer att få konsekvenser för europeisk och svensk stålindustri, säger Cecilia Malmström.

– Jag har ett väldigt starkt stöd för att vidta motåtgärder. Jag kommer naturligtvis att gå till WTO som ett första steg, möjligen med andra länder som också är drabbade.

Malmström uppger att det kommer att vidtas vissa säkerhetsåtgärder för att skydda stål- och aluminiumindustrin.

– Det är väldigt sorgligt men medlemsländerna var väldigt tydliga på den punkten, fortsätter hon och exemplifierar med en lista på amerikanska produkter som straffades 2002, som juice och jordnötter.

Tysklands utrikesminister Sigmar Gabriel uttrycker sin oro för Donald Trumps planerade stål- och aluminiumtullar.

– Jag hoppas att president Trump omprövar sitt tillkännagivande, säger han enligt Reuters.

Och den franska finansministern Bruno Le Maire riktar skarp kritik mot Trumps tullplaner.

– Att USA som enskild part planerar att införa importtullar är ett oacceptabelt drag. Skulle USA genomföra dessa planer kommer ett enat Europa slå tillbaka med kraft.

Även Ryssland delar EU:s oro om USA:s planerade importtullar.

– Vi vet att många europeiska huvudstäder redan uttryckt en oro kring ett sådant beslut. Det är en oro som vi delar och vi analyserar nu noggrant vad den här situationen innebär, säger Kremls talesperson Dmitrij Peskov.

Bland övriga länder som reagerat märks Kanada och Brasilien där Kanadas utrikesminister Chrystia Freeland kallar det "absolut oacceptabelt" och meddelar att man kommer att vidta åtgärder.

Även inom USA kommer kritik mot Donald Trumps utspel, bland annat från olje- och gasindustrin samt från Representanthusets talman, republikanen Paul Ryan.

– Det här kommer att leda till att stålprodukter blir dyrare för amerikanska konsumenter. De är naturligtvis inte glada, säger Cecilia Malmström.