|

Vasa festival växer och flyttar till Inre hamnen

NyhetsbildZoom
Tommi Mäki arrangerar Vasa festival för tredje gången. Tidigare har Tom Jones och Scooter uppträtt på festivalen. Foto: Arkiv/Arash Matin
Tarja Turunen, Mando Diao och E-Type är några av artisterna som uppträder på Vasa festival i sommar. Evenemanget flyttar till Inre hamnen och växer till en tvådagarsfestival, som arrangeras 27–28 juli.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Vasa festival har arrangerats två gånger på Elisastadion – med Tom Jones respektive Scooter som största affischnamn. Nu flyttar Vasa festival till Inre hamnen.

Det är promotorn Tommi Mäki driver festivalen.

– Det ska bli en högkvalitativ festival med större fokus på mat och dryck än tidigare, säger Mäki.

Området vid Inre hamnen – runt Kuntsis museum och restaurang Strampen – inhägnas för festivalen. Det blir möjligt att köpa mat och dryck vid flera platser på festivalområdet – och Strampen är en av Mäkis samarbetspartners.

– Besökarna kan röra sig fritt på hela området, oavsett var man köpt sin dryck, säger Mäki som tror att festivalen påverkar hela Vasa centrum.

– Festivalområdet är cirka 300 meter från Vasa torg och centrums utbud av restauranger och hotell, så det blir livligt i centrum under veckoslutet, säger Mäki.

Zoom

Tarja Turunen. Foto: Tim Tronckoe


Ett av de största affischnamnen är Tarja Turunen, som tidigare var sångerska i Nightwish. Hon gör ett konsertsamarbete med Vasa stadsorkester. Turunen har konsert på festivallördagen.

Det har även popgruppen Mando Diao, från Sverige. Mando Diao fick sitt breda genombrott i hemlandet med albumet "Infruset" (2012), som innehåller tonsättningar av Gustaf Frödings dikter. Bandet har hitlåtar som "Dance with somebody" och "Strövtåg i hembygden".

Veteranen E-Type, från Sverige, medverkar också i Vasa festival.

Zoom

E-Type uppträder på Vasa festival vid Inre hamnen i sommar. Foto: Arkiv/Jennifer Granqvist


Tyska The Baseballs blev populärt med en rockabillycover på Rihannas "Umbrella" 2009. Gruppens version var en stor hit i bland annat Finland. Efter några intensiva i början av 2010-talet har The Baseballs inte gjort mycket väsen av sig, men i sommar återkommer bandet till Finland och Vasa.

Artister på Vasa festival

  • Vasa festival arrangeras vid Inre hamnen i Vasa 27-28 juli. Det är tredje upplagan av festivalen, som tidigare varit på Elisastadion.

  • Fredag 27.7: The Baseballs (Tyskland), Abba Tribute (Storbritannien), E-Type (Sverige), Popeda, Evelina.
  • Lördag 28.7: Tarja Turunen och Vasa stadsorkester, Mando Diao (Sverige), Samuli Edelmann & Orkestra suora lähetys, Scandinavian Music Group, Queen Tribute, Ida Paul & Kalle Lindroth.

Jag rekommenderar artikeln

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

Simtur ledde till att båt kantrade - räddades av förbipasserande

Österbottens räddningsverk fick under lördagen ett larm om att tre personer hamnat i vattnet när en båt kantrat i samband med en simtur. Flera enheter kallades till platsen.

Nyhetsbild
Lokalt

Åror snabbare än segel i årets Monäsrodden

NYKARLEBY. Det är god stämning, vindstilla väder och kö till både laxsoppa och glass när klockan närmar sig start för allmogebåtarna i Monäsrodden. I år är det artonde gången kapplöpningen ordnas.

Nyhetsbild
Övriga annonser

Toppstjärnor på den unika musik-, mat och vinfestivalen i Inre hamnen i Vasa nästa vecka 27-28.7

Annons från Vasa Festival Sista veckoslutet i juli brakar det loss på den österbottniska kusten då Vasa återtar sin plats på den nationella festivalkartan i och med Vasa Festival som ordnas i den maritima parkmiljön i Inre hamnen i Vasa.

Mest läst senaste veckan