Vasa festival har arrangerats två gånger på Elisastadion – med Tom Jones respektive Scooter som största affischnamn. Nu flyttar Vasa festival till Inre hamnen.

Det är promotorn Tommi Mäki driver festivalen.

– Det ska bli en högkvalitativ festival med större fokus på mat och dryck än tidigare, säger Mäki.

Området vid Inre hamnen – runt Kuntsis museum och restaurang Strampen – inhägnas för festivalen. Det blir möjligt att köpa mat och dryck vid flera platser på festivalområdet – och Strampen är en av Mäkis samarbetspartners.

– Besökarna kan röra sig fritt på hela området, oavsett var man köpt sin dryck, säger Mäki som tror att festivalen påverkar hela Vasa centrum.

– Festivalområdet är cirka 300 meter från Vasa torg och centrums utbud av restauranger och hotell, så det blir livligt i centrum under veckoslutet, säger Mäki.

Zoom

Tarja Turunen. Foto: Tim Tronckoe


Ett av de största affischnamnen är Tarja Turunen, som tidigare var sångerska i Nightwish. Hon gör ett konsertsamarbete med Vasa stadsorkester. Turunen har konsert på festivallördagen.

Det har även popgruppen Mando Diao, från Sverige. Mando Diao fick sitt breda genombrott i hemlandet med albumet "Infruset" (2012), som innehåller tonsättningar av Gustaf Frödings dikter. Bandet har hitlåtar som "Dance with somebody" och "Strövtåg i hembygden".

Veteranen E-Type, från Sverige, medverkar också i Vasa festival.

Zoom

E-Type uppträder på Vasa festival vid Inre hamnen i sommar. Foto: Arkiv/Jennifer Granqvist


Tyska The Baseballs blev populärt med en rockabillycover på Rihannas "Umbrella" 2009. Gruppens version var en stor hit i bland annat Finland. Efter några intensiva i början av 2010-talet har The Baseballs inte gjort mycket väsen av sig, men i sommar återkommer bandet till Finland och Vasa.

Artister på Vasa festival

  • Vasa festival arrangeras vid Inre hamnen i Vasa 27-28 juli. Det är tredje upplagan av festivalen, som tidigare varit på Elisastadion.

  • Fredag 27.7: The Baseballs (Tyskland), Abba Tribute (Storbritannien), E-Type (Sverige), Popeda, Evelina.
  • Lördag 28.7: Tarja Turunen och Vasa stadsorkester, Mando Diao (Sverige), Samuli Edelmann & Orkestra suora lähetys, Scandinavian Music Group, Queen Tribute, Ida Paul & Kalle Lindroth.