Det handlar om att med beskattningen som redskap styra den finländska konsumtionen i en mer hälsosam riktning, skriver Elovaara i sin blogg på fredagen.

– God, kvalitativ och närproducerad mat är hälsosamt och näringsrikt, men ofta dyrare än produkter med mycket fett, socker och salt som gjorts av sämre råvaror. Det är inte bra för någon och det är speciellt låginkomsttagare som lider, skriver Elovaara.

Hon påminner om att hälsoskillnaderna mellan olika befolkningsgrupper i EU-länderna ökar snabbt.

Ohälsosam mat borde beskattas högra än hälsosam mat, skriver Elovaara. Hon konstaterar att forskning tyder på att en skatt som baseras på ett hälsoperspektiv minskar på hälsoskillnaderna och förbättra inte minst låginkomsttagarnas hälsa.

– Som jag ser det skulle en sänkning av skatten på livsmedel vara det som underlättar låginkomsttagarnas situation bäst, och det borde bli ett tydligt mål. Men för min del skulle dessutom grönsaker kunna befrias från skatt helt och hållet, skriver Elovaara.