|

Skattefria grönsaker

NyhetsbildZoom
Tiina Elovaara (Blå) föreslår att grönsaker ska vara skattefria. Foto: Arkiv/Jenny Björklund
Grönsaker borde befrias från skatt anser riksdagsledamot Tiina Elovaara (Blå).
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Det handlar om att med beskattningen som redskap styra den finländska konsumtionen i en mer hälsosam riktning, skriver Elovaara i sin blogg på fredagen.

– God, kvalitativ och närproducerad mat är hälsosamt och näringsrikt, men ofta dyrare än produkter med mycket fett, socker och salt som gjorts av sämre råvaror. Det är inte bra för någon och det är speciellt låginkomsttagare som lider, skriver Elovaara.

Hon påminner om att hälsoskillnaderna mellan olika befolkningsgrupper i EU-länderna ökar snabbt.

Ohälsosam mat borde beskattas högra än hälsosam mat, skriver Elovaara. Hon konstaterar att forskning tyder på att en skatt som baseras på ett hälsoperspektiv minskar på hälsoskillnaderna och förbättra inte minst låginkomsttagarnas hälsa.

– Som jag ser det skulle en sänkning av skatten på livsmedel vara det som underlättar låginkomsttagarnas situation bäst, och det borde bli ett tydligt mål. Men för min del skulle dessutom grönsaker kunna befrias från skatt helt och hållet, skriver Elovaara.

Kommentarer

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

Höjd inkomstgräns för studerande kan bli fråga för nästa regering

VBL/ÖT:s kandidattest visar att både väljarna och riksdagsvalskandidaterna vill  höja inkomstgränsen för studerande. En utredning ger grönt ljus för höjning med 50 procent.

Nyhetsbild
Opinion

LEDARE Som efter Utøya – men större

Nya Zeeland har genom det här fått en speciell plats i 1,5 miljarder muslimers hjärta.

Nyhetsbild
Sport

Uppförsbacke för Sport A: "Killarna lär sig slutspelshockey"

ISHOCKEY Två matchstraff, åtta insläppta mål och förlust nummer två mot Blues. Framöver spelar Sports A-juniorer enbart måstematch i semifinalserien.

Nyhetsbild
Övriga annonser

Ingo utmanad av folket

ANNONS FRÅN CHRISTOFFER INGO Christoffer Ingo, kandidat (SFP) i riksdagsvalet 2019, ville möta sina väljare på ett annorlunda sätt och efterlyste därför utmaningar av alla de slag. Hittills har han jobbat en halv dag på ett daghem, backat en 17 meters långtradare och mätt sina krafter i styrkelyft.

Mest läst senaste veckan