|

Skattefria grönsaker

NyhetsbildZoom
Tiina Elovaara (Blå) föreslår att grönsaker ska vara skattefria. Foto: Arkiv/Jenny Björklund
Grönsaker borde befrias från skatt anser riksdagsledamot Tiina Elovaara (Blå).
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Det handlar om att med beskattningen som redskap styra den finländska konsumtionen i en mer hälsosam riktning, skriver Elovaara i sin blogg på fredagen.

– God, kvalitativ och närproducerad mat är hälsosamt och näringsrikt, men ofta dyrare än produkter med mycket fett, socker och salt som gjorts av sämre råvaror. Det är inte bra för någon och det är speciellt låginkomsttagare som lider, skriver Elovaara.

Hon påminner om att hälsoskillnaderna mellan olika befolkningsgrupper i EU-länderna ökar snabbt.

Ohälsosam mat borde beskattas högra än hälsosam mat, skriver Elovaara. Hon konstaterar att forskning tyder på att en skatt som baseras på ett hälsoperspektiv minskar på hälsoskillnaderna och förbättra inte minst låginkomsttagarnas hälsa.

– Som jag ser det skulle en sänkning av skatten på livsmedel vara det som underlättar låginkomsttagarnas situation bäst, och det borde bli ett tydligt mål. Men för min del skulle dessutom grönsaker kunna befrias från skatt helt och hållet, skriver Elovaara.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

Nu gäller övertidsförbud på centralsjukhuset – "Borde inte påverka patientsäkerheten"

VASA Fackföreningarnas protest mot regeringens lagförslag påverkar antagligen vardagen på centralsjukhuset. Det tror huvudförtroendemannen Kim Berg: "Det händer varje dag att någon måste byta skift eller jobba övertid."

Nyhetsbild
Lokalt

Nina Smulters avhandling ger resultat: Förbättrar vården för hjärtopererade

Det kan hända plötsligt, utan förvarning. Patienten som nyligen blivit hjärtopererad kan bli aggressiv, förvirrad eller reagera långsamt. Tillståndet kallas delirium och Malaxbon Nina Smulter lyfter upp det i sin doktorsavhandling – ett arbete som redan lett till förändrade vårdrutiner.

Nyhetsbild
Lokalt

Kaskö syr ihop nytt sparpaket - "Nu lånar vi till driften"

Kaskö Inom kort ska ledande politiker och tjänstemän i Kaskö föreslå åtgärder som ska få stadens ekonomi i balans. Stadsstyrelsens ordförande Carl-Gustav Mangs (SFP) säger att verkligheten just nu är att staden lånar till driften.

Nyhetsbild
Lokalt

Fårfarmare i rätten – åklagaren kräver livstids djurhållningsförbud

En 66-årig man från Korsholm åtalas för grova djurskyddsbrott. Det handlar om fallet där veterinärerna fattade beslut om att avliva 102 av hans misskötta får för snart ett år sen.

Mest läst senaste veckan