Studien, som har letts av professor Jouko Miettunen, publicerades nyligen i den renommerade vetenskapliga tidskriften Acta Psychiatrica Scandinavica.

– Det här var en omfattande studie där vi observerade att daglig och riklig rökning självständigt kunde kopplas till en risk för psykos senare i livet. I synnerhet daglig rökning som påbörjas i mycket unga år var en ansenlig riskfaktor, säger professor Jouko Miettunen i ett pressmeddelande.

Syftet med forskningsprojektet var att analysera om daglig rökning bland unga har ett samband med risken för psykos efter att flera kända störfaktorer, till exempel användning av alkohol och narkotika och ärftlig psykotisk belastning, också hade beaktats.

Som underlag för undersökningen användes statistik på hälsotillståndet och konsumtionsvanorna för närmare 9 000 personer.

Miettunens forskningsgrupp har även lyckats bevisa att de som röker cannabis löper minst fem gånger högre risk att insjukna i psykos. Miettunens cannabisstudie har nyligen publicerats i The British Journal of Psychiatry.

Forskningsprojektet har finansierats av Finlands Akademi. I forskningsgruppen ingick forskare från Uleåborgs universitet och universiteten i Cambridge och Queensland.