|

Tak rasade i ladugård med 100 kor – kalv trampades ihjäl

NyhetsbildZoom
Omkring 100 kor fanns i byggnaden då taket rasade in. De flesta av dem klarade sig oskadda, men en kalv blev ihjältrampad och två kor skadades. Foto: Mikael Nybacka
100 kor fanns inne i ladugården då taket rasade ner på tisdagsmorgonen. Flera kor hamnade i kläm och en kalv trampades ihjäl av de andra korna.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Mitten på taket på en stor ladugård på Veikarsvägen i Korsholm gav plötsligt vika och rasade in på tisdagsmorgonen. Inne i byggnaden fanns då omkring 100 kor.

Ägaren larmade räddningsverket vid 6.40-tiden och enheter från Vasa, Kvevlax och Smedsby ryckte ut till platsen.

Inga personer skadades i raset, men de materiella skadorna på ladugården blev stora.

Korna evakuerades till en annan del av den cirka 1000 kvadratmeter stora byggnaden. Största delen av korna klarade sig oskadda, men en kalv dog – den trampades ihjäl av de andra korna.

Åtta kor hade hamnat i kläm och fick hjälp att komma loss. De undersöktes sedan närmare av den veterinär som kallats till platsen.

Enligt jourhavande brandmästare Krister Fogelberg vid Österbottens räddningsverk var det troligtvis den tunga snön som gjorde att taket gav vika och rasade in.

– Troligtvis, men vi kan inte säga det med säkerhet ännu. Det ska nu undersökas närmare.

Räddningsverket har dock avslutat sina undersökningar. Den sista enheten lämnade platsen klockan 9.45.

Zoom

Det har fallit rejält med snö i Österbotten sedan måndag eftermiddag. Foto: Mikael Nybacka

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

"Wogeln" ser sig själv i sin publik: Som en spegel

KRONOBY Förr var det spel som gällde men nu streamar Valter "Wogeln" Kangas IRL, som det kallas då någon sänder live på nätet från den fysiska världen.

Nyhetsbild
Lokalt

AXEL ÅHMAN: Traditionellt lillebrorskomplex

MIDSOMMARKRÖNIKA Det svider att erkänna men Sverige är lite bättre än Finland på en hel del saker. En av dem är att fira midsommar. De har patenterat idyllen med midsommarstång, smågrodorna och nubbe till sillen. Bland lummiga björkar i strålande solsken hoppar de runt med blomsterkransar i håret och sjunger sommarsånger med sin glättiga accent medan de har det så där äckligt perfekt som man bara kan ha det i Sverige.

Nyhetsbild
Utrikes

Finländska bordtennisvirtuoser spelar med saxar och hårfönar – har redan 100 miljoner visningar

Kan man släcka ett ljus med en pingisboll? Visst kan man det. Spela bordtennis med en hårfön? Det går an. Den finländska bordtennistrion Pongfinity har gjort ett namn för sig internationellt och siktar nu på att erövra den kinesiska marknaden.

Nyhetsbild
Opinion

KOLUMN: Snart pratar vi mera med robotar än med varandra

År 2020 kommer vi att prata mer med smarta manicker än med varandra. Är det en utveckling som vi vill ha, eller är det pengarna som styr?, undrar Niklas Nyberg i sin kolumn.

Nyhetsbild
Lokalt

I juli ändrar körkortslagen – mindre undervisning krävs för mopedkort

JAKOBSTAD Den obligatoriska övningskörningen slopas helt och sex teoritimmar ska bli fyra. På bilskolorna oroar man sig för att skicka ut mopedister som aldrig fått körundervisning i trafiken.

Mest läst senaste veckan