|

Östman vill sänka tröskeln för vargjakt

NyhetsbildZoom
Peter Östman (KD). Foto: Markku Jokela/Arkiv
Riksdagsledamot Peter Östman (KD) har i dag lämnat in en åtgärdsmotion som föreslår ökad vargjakt. Sju medlemmar från Jord- och skogsbruksutskottet undertecknade motionen.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Peter Östman vill sänka tröskeln för dispens att fälla vargar som utgör en risk för befolkningen. I åtgärdsmotionen uppmanar han regeringen att vidta åtgärder för stamvårdande jakt på varg. Alla regioner i Finland borde lyda under bilaga fem i EU:s habitatdirektiv, anser Östman.

Det innebär att vargar i princip får jagas hela landet.

– Under de senaste åren har problemet med vargflockar i tätbebyggda områden ökat, skriver Peter Östman i ett pressmeddelande.

På grund av den snörika vintern har man gjort detaljerade observationer som tyder på att vargparen vuxit till regelrätta flockar, skriver Östman. Betydligt fler observationer än tidigare har gjorts i Åboland, i gränsmarkerna mellan Sydösterbotten och Södra Österbotten och i Nykarleby.

– Det hjälper inte att skrämma vargarna till grannkommunen. För att råda bot på problemet måste det fällas ett större antal vargar.

Peter Östmans åtgärdsmotion underskrevs av riksdagsledamöterna Mats Nylund (SFP), Reijo Hongisto (Blå), Lasse Hautala (C), Kari Kulmala (Blå), Susanna Koski (Saml) och Pertti Hakanen (C). Samtliga är medlemmar i riksdagens Jord- och skogsbruksutskott.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan