|

Östman vill sänka tröskeln för vargjakt

NyhetsbildZoom
Peter Östman (KD). Foto: Markku Jokela/Arkiv
Riksdagsledamot Peter Östman (KD) har i dag lämnat in en åtgärdsmotion som föreslår ökad vargjakt. Sju medlemmar från Jord- och skogsbruksutskottet undertecknade motionen.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Peter Östman vill sänka tröskeln för dispens att fälla vargar som utgör en risk för befolkningen. I åtgärdsmotionen uppmanar han regeringen att vidta åtgärder för stamvårdande jakt på varg. Alla regioner i Finland borde lyda under bilaga fem i EU:s habitatdirektiv, anser Östman.

Det innebär att vargar i princip får jagas hela landet.

– Under de senaste åren har problemet med vargflockar i tätbebyggda områden ökat, skriver Peter Östman i ett pressmeddelande.

På grund av den snörika vintern har man gjort detaljerade observationer som tyder på att vargparen vuxit till regelrätta flockar, skriver Östman. Betydligt fler observationer än tidigare har gjorts i Åboland, i gränsmarkerna mellan Sydösterbotten och Södra Österbotten och i Nykarleby.

– Det hjälper inte att skrämma vargarna till grannkommunen. För att råda bot på problemet måste det fällas ett större antal vargar.

Peter Östmans åtgärdsmotion underskrevs av riksdagsledamöterna Mats Nylund (SFP), Reijo Hongisto (Blå), Lasse Hautala (C), Kari Kulmala (Blå), Susanna Koski (Saml) och Pertti Hakanen (C). Samtliga är medlemmar i riksdagens Jord- och skogsbruksutskott.

Kommentarer

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan