|

Europeisk domstol fäller Spanien

NyhetsbildZoom
Europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna finner att Spanien bröt mot yttrandefriheten i ett drygt tio år gammalt fall. Arkivbild.Foto: Jean-Francois Badias/AP/TT Foto: Jean-Francois Badias
I september 2007 brände Stern Taulats och Rorura Capellera ett porträtt av det spanska kungaparet och dömdes till 15 månaders fängelse för att ha förolämpat Spaniens kungahus. Straffet omvandlades till böter på 2 700 euro vardera.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna slår nu fast att Spanien bröt mot yttrandefriheten enligt paragraf 10 i den europeiska konventionen om mänskliga rättigheter.

Bränningen skedde i den katalanska staden Girona som kungaparet besökte. Enligt domstolen var händelsen att betrakta som politisk, snarare än personlig, och ett sätt för Stern Taulats och Rorura Capellera att kritisera monarkin som institution och det spanska kungadömet som nation. Deras aktion anstiftade inte till hat eller våld och provokationen låg inom det tillåtnas gräns, anser domstolen som konstaterar att straffet varken var proportionerligt eller nödvändigt i ett demokratiskt samhälle.

Kommentarer

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan