|

Klevers kommunikationschef: "Vi har något som sticker ut på marknaden"

NyhetsbildZoom
Jussi Muurikainen startade ett eget företag 2008, den gången var han för tidigt ute. Nu är han med i Klever, ett företag han tror stenhårt på. Foto: Björn Stenbacka
Vasaföretaget Klever har en betalningslösning, en mobilapplikation, som förväntas nå ut till den internationella marknaden. I den ambitionen är Jussi Muurikainen, som värvades från Nordea, en viktig pusselbit.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

I Finland, liksom i övriga världen, dimper det fortfarande ned miljoner och åter miljoner pappersfakturor i postlådorna och brevluckorna. Många väljer att placera kuverten i en hög och öppna dem när det är dags för betalningsdag.

Det finns enklare sätt.

Vasaföretaget Klever har utvecklat en mobilapplikation som samlar räkningarna i en digital hög och betalningen sker med en fingervändning, eller genom att svajpa, som det heter.

Snart kan applikationen också se till att fakturan delas in i flera rater eller att betalningsdagen flyttas fram.

Klevers applikation är en av de mest lovande och intressanta på den så kallade Fintec-marknaden. Det säger Jussi Muurikainen, Klevers nyförvärv. Fintec är en marknad där finansiering och teknologi möts, en marknad som växer kraftigt under de kommande åren.

– När jag jobbade för Nordea hade jag som uppdrag att kartlägga alla intressanta nya betalningslösningar som fanns på marknaden. Jag gick igenom säkert 100 olika och jag måste säga att Klever stack ut. Därför är jag här i dag, säger Muurikainen.

När betalningsdirektivet PSD2 träder i kraft med full styrka tvingas bankerna öppna upp sina digitala dörrar, eller rättare sagt gränssnitt.

Pengarna finns fortfarande stadigt på kontot och betalningen sker fortfarande från kontot, men sättet som betalningen görs på, där kommer det in alternativ.

– Det kommer fortfarande att vara reglerat. Det krävs myndighetstillstånd, tillstånd av kunden och banken att få utföra transaktioner. Men när bankernas gränssnitt öppnas öppnas en ny värld för kunden. Vår målsättning är att erbjuda en lösning som innebär att kunden har bra kontroll på sina räkningar och sin ekonomi, säger Muurikainen.

Trots sina blott 41 år är han en veteran inom Fintec i Finland. Han startade företaget Balancion 2008, ett startup-företag som utvecklade en digital tjänst för hantering av privatekonomi. Företaget fick stor uppmärksamhet, men Muurikainen medger att han var för tidigt ute.

– Bankvärlden såg så annorlunda ut då. Det fanns inte riktigt förståelse för nya tjänster och lösningar. Världen har förändrats. Nu pratar alla banker om nya applikationer och betalningssätt. Kundernas beteende har förändrats.

Muurikainen är inte ännu delägare i Klever, men han ska delta i den finansieringsrunda som nu pågår.

– Min roll är kommunikationsdirektör, men jag har också en roll när det förs förhandlingar med både kunder och finansiärer.

Gränssnitten, både vad gäller betalningsrörelse och kontotransaktioner, mot bankerna väntas vara öppna i slutet av detta år. Då börjar en kapplöpning om kunderna som söker alternativ till traditionella bankförbindelser.

– Konkurrensen handlar om vem som kan erbjuda den bästa lösningen, den lösning som kunderna vill ha. Där ser jag att Klever har en vinnare. Alla vet vad e-betalning är, i fortsättningen vill vi att alla också vet vad m-betalning är, det vill säga betalning med mobilen.

Han anser att de nya betalningslösningarna minskar risken för betalningsstörningar.

– När räkningar samlas på hög händer det lätt att när högen ska betalas finns det inte tillräckligt med pengar. Därför är det praktiskt att hantera räkningar när de kommer, då har man kontroll på läget. Min strävan är att skapa ekonomisk harmoni, det vill alla ha.

Muurikainen ser Klever som en internationell aktör i framtiden.

– Varje marknad har sin utmaning, men vi utvecklar ett koncept som ska vara lätt att skala upp. Så visst, Klever ska ut på den internationella marknaden.

Jussi Muurikainen

  • Ålder: 41
  • Bor: I Jyväskylä och har två barn
  • Grundade företaget Balancion 2008, ett företag som utvecklade en digital tjänst för hantering av den privata ekonomin.
  • Har varit rådgivare åt Finland Bank och är specialist på det nya betalningstjänstdirektivet PSD2
  • Värvades till Nordea för att kartlägga utbudet av intressanta nya betalningslösningar.
  • Anslöt sig till Vasaföretaget Klever i slutet av januari

Kommentarer

Mest läst senaste veckan