|

Granqvist om kort kropp, fel skallform: "De skjutna vargarna är hybrider"

NyhetsbildZoom
Det här är det djur som enligt Evira är en varg. Djuret sköts på lördagen den 10 mars på Sorvistmossen i Nykarleby efter att det uppträtt hotfullt på en gård. Foto: Privat
Tidigare opublicerade bilder på vargarna som sköts i Nykarleby visar att de är hybrider. Det hävdar Eirik Granqvist. På Luke är man skeptisk: "Det är spekulationer."
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Borgåbon Eirik Granqvist är konservator och har även jobbat som professor i Kina. Nu ger sig Granqvist, själv uppvuxen i Nykarleby, in i debatten om de österbottniska vargarna.

Utifrån bilderna på de två vargar som skjutits i Nykarleby säger han att de är uppenbara hybrider, korsningar mellan varg och hund.

I ett dokument som har gått till medierna men även till EU-parlamentarikern Nils Torvalds skriver han så här om vargen som sköts lördagen den 10 mars: "Kort kropp, långa ben, kort och grov nos, långa och spetsiga öron samt lång och yvig svans. Klara drag av hund."

Om den som sköts söndagen den 18 mars skriver han "smal bakre skalldel på grund av hundens svagare käkmuskulatur, litet avstånd mellan öronen samt pälsfärg på ryggen som liknar schäferns. Hund."

– Det här är inte mina åsikter, utan fakta. Det här är inte vargar, menar Granqvist.

Zoom

Eirik Granqvist kan inte säga om han känner sig som en profet, men sitt budskap håller han. Foto: Markku Jokela


Han har också studerat bilder på vargen som rört sig i Jakobstad, Larsmo och Öja.

– Huvudhållningen är hög medan riktiga vargar håller huvudet lågt. Halsen är för lång, kroppen för kort och benen för långa. Kräket är helt klart en hybrid.

Enligt Granqvist är i stort sett alla finländska vargar hybrider.

– Och därmed borde de skjutas bort enligt Bernkonventionen, säger Eirik Granqvist som menar att myndigheterna skyddar fel "varg".

– Jag avskyr faunaförfalskningar. Det här förstör vår vargpopulation och skadar livet på landsbygden, menar Granqvist.

Förra veckan sade specialveterinär Minna Nylund att den första vargen som sköts inte var någon hybrid.

Men hon tillade att det ska säkerställas med dna-analys. Även den andra vargen kommer att analyseras.

Zoom

Det här djuret fälldes på söndag 18 mars på Viltcentralens tillstånd efter farmbesök. Enligt Eirik Granqvist är det ingen ren varg, utan en hybrid. Foto: Privat


Eirik Granqvist tror att Naturresursinstituet Luke då kommer att klassa båda som vargar:

– De har inte ens folk som kan göra morfologiska undersökningar av varg. De förlitar sig helt på dna-analys.

Men enligt Granqvist finns brister i referensmaterialet, alltså det som de skjutna vargarna jämförs med. Enligt honom är det uppblandat med hund-dna, vilket gör att djur som egentligen är hybrider klassas som varg.

Lyssnar de finska myndigheterna på dig?

– De är snarast rädda för mina kunskaper. De vet att jag kan det här och att de hamnar i dåligt läge ifall det kommer fram. Det skulle ogiltigförklara hela referensmaterialet.

Zoom

Det här djuret fälldes på söndag 18 mars på Viltcentralens tillstånd efter farmbesök. Enligt Eirik Granqvist är det ingen ren varg, utan en hybrid. Foto: Privat


Ilpo Kojola, forskningsprofessor på Naturresursinstitutet Luke, vill inte se på bilderna på de fällda vargarna.

– Utifrån bilderna kan man inte göra annat än spekulera. Det enda sättet att bestämma vad det rör sig om är genom dna-analys. Det är stora individuella skillnader mellan vargar. Könet och åldern spelar också in.

Dna-analyserna görs vid Åbo universitets enhet för evolutionsbiologi. Enligt Kojola kommer resultaten om en månad.

Kojola försvarar referensmaterialet som började samlas in från skjutna och trafikdödade djur 1996 och nu består av dna från över 600 vargar. Det har jämförts med museimyndigheternas vargsamlingar genom prover från gamla skallar och päls.

– Det visade sig att den finska vargstammens arvsmassa inte ändrats märkbart på 150 år, säger Kojola som tillägger att hybrider nog har upptäckts även i modern tid, vid tre tillfällen.

– Totalt har vi stött på cirka tio individer. Men de är alla bortplockade ur referensmaterialet.

Zoom

Bild på vad som betraktas som en äkta varg. Till exempel rör den sig med huvudet lågt. Foto: Arkivbild. Foto: Lionnel Cironneau/AP/TT


Kojola har förståelse för frustrationen som uppstår då ord står mot ord i en fråga som rör landsbygdsbefolkningens säkerhet.

– Visst blir det svårt. Man för samma diskussion i Sverige och Norge. Men i dag är dna-analyserna mer noggranna än förr och eventuellt hund-dna upptäcks. Numera kan vi även se hundkorsningar flera generationer tillbaka.

Hybrider är inte lika skygga

  • Varghybrider, eller egentligen hundhybrider, kan ha olika mycket hund-DNA i sig beroende på vid vilken generation korsningen har skett.
  • Problemet med dem är att de beter sig annorlunda, mer som hundar än som riktiga vargar. De skyggar inte för mänsklig aktivitet på samma sätt som regelrätta vargar.

Kommentarer

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Kultur

Oona Airola: "Jag hoppas kunna släppa en skiva nästa år"

KARLEBY Det har hänt att Oona Airola tvingats tacka nej till roller för att tiden inte räckt till. Men det är viktigt för henne att både skådespela och sjunga.

Nyhetsbild
Sport

Lilian Hellström: Andningspausen innan nästa våg av idrotter

Månadsskiftet mars–april är ett andningshål i idrottssvängen. Skridskorna och skidorna läggs så småningom på hyllan och fotbollen sparkar i gång. Det är säkra vårtecken för den som gillar sport.

Nyhetsbild
Lokalt

Den digitala skymningen oroar vetenskapsredaktör – "Vår digitala verklighet är väldigt skör"

VASA Marcus Rosenlund öppnade All Digital Week i Vasa med en föreläsning om digital skymning. Kommer vår generations historia att försvinna?

Nyhetsbild
Inrikes

Forskare föreslår höjd inkomstskatt för att få ordning på statsekonomin – "Regeringens beslut har haft förödande inverkan"

Enligt en ny utredning vid Löntagarnas forskningsinstitut är det vettigare att höja inkomstskatten än att frysa indexjusteringen för sociala förmåner då glappet i statsbudgeten ska rättas till.

Nyhetsbild
Övriga annonser

Ingo utmanad av folket

ANNONS FRÅN CHRISTOFFER INGO Christoffer Ingo, kandidat (SFP) i riksdagsvalet 2019, ville möta sina väljare på ett annorlunda sätt och efterlyste därför utmaningar av alla de slag. Hittills har han jobbat en halv dag på ett daghem, backat en 17 meters långtradare och mätt sina krafter i styrkelyft.

Mest läst senaste veckan