|

Granqvist om kort kropp, fel skallform: "De skjutna vargarna är hybrider"

NyhetsbildZoom
Det här är det djur som enligt Evira är en varg. Djuret sköts på lördagen den 10 mars på Sorvistmossen i Nykarleby efter att det uppträtt hotfullt på en gård. Foto: Privat
Tidigare opublicerade bilder på vargarna som sköts i Nykarleby visar att de är hybrider. Det hävdar Eirik Granqvist. På Luke är man skeptisk: "Det är spekulationer."
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Borgåbon Eirik Granqvist är konservator och har även jobbat som professor i Kina. Nu ger sig Granqvist, själv uppvuxen i Nykarleby, in i debatten om de österbottniska vargarna.

Utifrån bilderna på de två vargar som skjutits i Nykarleby säger han att de är uppenbara hybrider, korsningar mellan varg och hund.

I ett dokument som har gått till medierna men även till EU-parlamentarikern Nils Torvalds skriver han så här om vargen som sköts lördagen den 10 mars: "Kort kropp, långa ben, kort och grov nos, långa och spetsiga öron samt lång och yvig svans. Klara drag av hund."

Om den som sköts söndagen den 18 mars skriver han "smal bakre skalldel på grund av hundens svagare käkmuskulatur, litet avstånd mellan öronen samt pälsfärg på ryggen som liknar schäferns. Hund."

– Det här är inte mina åsikter, utan fakta. Det här är inte vargar, menar Granqvist.

Zoom

Eirik Granqvist kan inte säga om han känner sig som en profet, men sitt budskap håller han. Foto: Markku Jokela


Han har också studerat bilder på vargen som rört sig i Jakobstad, Larsmo och Öja.

– Huvudhållningen är hög medan riktiga vargar håller huvudet lågt. Halsen är för lång, kroppen för kort och benen för långa. Kräket är helt klart en hybrid.

Enligt Granqvist är i stort sett alla finländska vargar hybrider.

– Och därmed borde de skjutas bort enligt Bernkonventionen, säger Eirik Granqvist som menar att myndigheterna skyddar fel "varg".

– Jag avskyr faunaförfalskningar. Det här förstör vår vargpopulation och skadar livet på landsbygden, menar Granqvist.

Förra veckan sade specialveterinär Minna Nylund att den första vargen som sköts inte var någon hybrid.

Men hon tillade att det ska säkerställas med dna-analys. Även den andra vargen kommer att analyseras.

Zoom

Det här djuret fälldes på söndag 18 mars på Viltcentralens tillstånd efter farmbesök. Enligt Eirik Granqvist är det ingen ren varg, utan en hybrid. Foto: Privat


Eirik Granqvist tror att Naturresursinstituet Luke då kommer att klassa båda som vargar:

– De har inte ens folk som kan göra morfologiska undersökningar av varg. De förlitar sig helt på dna-analys.

Men enligt Granqvist finns brister i referensmaterialet, alltså det som de skjutna vargarna jämförs med. Enligt honom är det uppblandat med hund-dna, vilket gör att djur som egentligen är hybrider klassas som varg.

Lyssnar de finska myndigheterna på dig?

– De är snarast rädda för mina kunskaper. De vet att jag kan det här och att de hamnar i dåligt läge ifall det kommer fram. Det skulle ogiltigförklara hela referensmaterialet.

Zoom

Det här djuret fälldes på söndag 18 mars på Viltcentralens tillstånd efter farmbesök. Enligt Eirik Granqvist är det ingen ren varg, utan en hybrid. Foto: Privat


Ilpo Kojola, forskningsprofessor på Naturresursinstitutet Luke, vill inte se på bilderna på de fällda vargarna.

– Utifrån bilderna kan man inte göra annat än spekulera. Det enda sättet att bestämma vad det rör sig om är genom dna-analys. Det är stora individuella skillnader mellan vargar. Könet och åldern spelar också in.

Dna-analyserna görs vid Åbo universitets enhet för evolutionsbiologi. Enligt Kojola kommer resultaten om en månad.

Kojola försvarar referensmaterialet som började samlas in från skjutna och trafikdödade djur 1996 och nu består av dna från över 600 vargar. Det har jämförts med museimyndigheternas vargsamlingar genom prover från gamla skallar och päls.

– Det visade sig att den finska vargstammens arvsmassa inte ändrats märkbart på 150 år, säger Kojola som tillägger att hybrider nog har upptäckts även i modern tid, vid tre tillfällen.

– Totalt har vi stött på cirka tio individer. Men de är alla bortplockade ur referensmaterialet.

Zoom

Bild på vad som betraktas som en äkta varg. Till exempel rör den sig med huvudet lågt. Foto: Arkivbild. Foto: Lionnel Cironneau/AP/TT


Kojola har förståelse för frustrationen som uppstår då ord står mot ord i en fråga som rör landsbygdsbefolkningens säkerhet.

– Visst blir det svårt. Man för samma diskussion i Sverige och Norge. Men i dag är dna-analyserna mer noggranna än förr och eventuellt hund-dna upptäcks. Numera kan vi även se hundkorsningar flera generationer tillbaka.

Hybrider är inte lika skygga

  • Varghybrider, eller egentligen hundhybrider, kan ha olika mycket hund-DNA i sig beroende på vid vilken generation korsningen har skett.
  • Problemet med dem är att de beter sig annorlunda, mer som hundar än som riktiga vargar. De skyggar inte för mänsklig aktivitet på samma sätt som regelrätta vargar.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan