Facebook har kapat alla kontakter med företaget Cambridge Analytica, som påstås ha sålt tjänster till president Donald Trumps valkampanj 2016. Flera medier, bland annat The New York Times, har rapporterat att Cambridge Analytica i strid med dataintegriteten olovligt ska ha sparat ner personlig information om runt 50 miljoner amerikanska Facebookanvändare.

Utifrån personuppgifterna fanns sedan möjlighet att göra prognoser om åsikter och skicka individuellt anpassade politiska budskap för att påverka personernas val.


Klart är att Trumpkampanjen anlitade Cambridge Analytica i juni 2016 och betalade över 6,2 miljoner dollar för dess tjänster.

Chefer har fått sparken och Cambridge Analyticas vd har stängts av med omedelbar verkan. Men Mark Zuckerberg har hållit sig under radarn samtidigt som skandalen rullats upp.

Fram till nu.

Zoom

Analysföretaget Cambridge Analytica uppskattas ha haft tillgång till data från 50 miljoner användare. Foto: Thibault Camus/TT/AP


"Vi har ansvar för att skydda våra data, och om vi inte klarar av det så förtjänar vi inte att erbjuda er våra tjänster", skriver Zuckerberg i ett Facebookinlägg.

"Jag har försökt att förstå exakt vad som hänt och hur vi försäkrar att det inte händer igen", skriver han vidare.

Zuckerberg lägger samtidigt delvis ansvaret för vad som har hänt på upphovsmannen till den app som samlat in information om Facebookanvändare åt analysföretaget Cambridge Analytica, Aleksandr Kogan.


När brittiska The Guardian 2015 avslöjade att Kogan vidarebefordrat information till Cambridge Analytica krävde Facebook att alla insamlade data skulle förstöras, hävdar Zuckerberg i sitt inlägg. Han skriver också att appen bannlystes på Facebook.

"Det skadade förtroendet mellan Kogan, Cambridge Analytica och Facebook. Men det skadade också förtroendet mellan Facebook och de människor som delar sin information med oss, och som förväntar sig att vi ska skydda den. Vi behöver reparera detta", skriver Zuckerberg om de senaste dagarnas avslöjanden.


Aleksandr Kogan, den brittiske akademikern och upphovsmannen till den kontroversiella appen, har däremot tonat ned betydelsen av det insamlade materialet.

– Datans exakthet är starkt överdriven, säger Kogan i en intervju med BBC.

På frågan om han tror att informationen, använd som underlag för att nå enskilda, kan ha haft potential att påverka ett val svarar han nej.

– Personligen tror jag inte det. Jag tror att jag bara åsamkat kampanjen skada, säger han och utvecklar:

– Jag tror att Cambridge Analytica har försökt sälja magi, och de har hävdat att detta är oerhört precist och att detta säger allt om dig. Men jag tror inte det förhåller sig på det viset.

Bakgrund: Cambridge Analytica och Ryssland

  • Cambridge Analytica är ett amerikanskt dotterbolag till brittiska Strategic Communication Laboratories (SCL).
  • I strid med dataintegriteten påstås företaget olovligen ha sparat ner personlig information om 50 miljoner amerikanska Facebookanvändare via en speciell app. Intrånget beskrivs som ett av de största hittills hos Facebook.
  • Cambridge Analytica lade 2014 också in långtgående frågor om Rysslands president Vladimir Putin i opinionsundersökningar till amerikanska fokusgrupper. Det handlade om allt från Putins popularitet till rysk expansionism.
  • Enligt USA:s federala valkommission anlitade Trumpkampanjen Cambridge Analytica i juni 2016 och betalade över 6,2 miljoner dollar för dess tjänster.
  • Enligt flera dokument hade företaget 2014 och 2015 minst tre möten med höga företrädare för den ryska oljejätten Lukoil, i Storbritannien och i Turkiet. Enligt två tidigare SCL-anställda var ryssarna mycket intresserade av hur data användes för att påverka amerikanska väljare, rapporterar New York Times.
  • Men när SCL:s vd Alexander Nix frågades ut i det brittiska parlamentet i februari förnekade han alla affärskontakter med ryska intressen. Nu säger både Lukoil och SCL att mötena inte handlade om politik.
  • Den brittiska datainspektionen har inlett en utredning av Cambridge Analytica.
  • Samtidigt utreder USA:s särskilde åklagare Robert Mueller sedan en tid tillbaka kopplingar mellan Ryssland och Trumps kampanj inför presidentvalet.
  • Källor: Channel 4 News, The New York Times, The Guardian

Fakta: Så minskar du risken

  • Undvik quizz och andra inbäddade appar och spel som förekommer på Facebook
  • Undvik webbtjänster som kräver att du loggar in med Facebook
  • Undvik att surfa genom trådlösa nätverk du inte litar på, eller vars leverantör du inte litar på
  • Sammantaget för alla tre företeelser är att du genom att fullfölja accepterar att ingå användaravtal, vilket kan medföra att dina användardata exploateras för okända syften eller säljs vidare.
  • Använd olika e-postadresser
  • E-postadressen är nyckeln till att identifiera dig som person i olika databaser. Om du använder samma e-postadress för att ansluta till ett trådlöstnätverk som du använder för att logga in på Facebook samkörs Facebook-data med de data nätverket samlar in om ditt surfbeteende. Det innebär att en profil upprättas om dig där det framgår vem du är, baserat på Facebooks uppgifter, och vilka sidor du surfar på, baserat på hur du rör dig på internet under tiden du är ansluten till det trådlösa nätverket.
  • Se därför till att använda olika e-postadresser. Du kan till exempel ha en personlig och en eller flera slaskadresser dit du – beroende på känslighetsgrad – väljer att få nyhetsbrev, kommunicerar med e-butiker och använder som inlogg för olika webbtjänster.
  • Källa: Digital Reliance