Nyheten släpptes enligt nyhetsbyrån AFP av den amerikanske regeringens handelsrepresentant Robert Lighthizer vid ett möte med senatens finansutskott i Washington. EU, Kanada, Mexiko, Australien, Argentina, Brasilien och Sydkorea uppges vara undantagna när tullarna träder i kraft vid midnatt. Några officiella bekräftelser fanns dock inte i de knapphändiga uppgifterna.

Enligt tidningen New York Times sade Lighthizer att "implementeringen pausas" för de berörda länderna.

– Tanken som presidenten har, baserad på ett antal kriterier, är att vissa länder borde lämnas utanför. Vad han beslutat göra är att pausa implementeringen av tullarna när det gäller de länderna, ska Lighthizer ha sagt i finansutskottet.

Vad som krävs för att EU ska undantas från tullarna även fortsättningsvis framgår inte av medierapporteringen.

Om informationen stämmer så var det beskedet som EU-ledarna hoppats på. De är samlade för toppmöte i Bryssel bland annat för att diskutera eventuella motåtgärder på USA:s tullar. EU har argumenterat för att det inte är Europas stålexport som hotar amerikanska jobb.

USA:s president Donald Trump har hänvisat till att skyddstullarna behövs eftersom det är ett hot mot landets nationella säkerhet om den inhemska stålindustrin slås ut. EU anser dock att tullarna strider mot internationella handelsregler.

– Vi har argumenterat hela tiden för att det här inte är i enlighet med WTO:s regler och att EU inte borde inkluderas (i tullarna). Vi är vänner och partner och utgör inget hot till USA:s nationella säkerhet, sade EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström, när hon avrapporterade sitt Washingtonbesök i veckan för EU-parlamentet.

Fakta: Attacken i Salisbury

  • Den 4 mars i år hittades 66-årige Sergej Skripal och hans 33-åriga dotter Julia kraftigt medtagna på en parkbänk i sydengelska Salisbury. De fördes till sjukhus, där deras hälsotillstånd fortfarande betecknas som kritiskt. Även den första polisen som hjälpte dem befinner sig på sjukhus.
  • Storbritanniens premiärminister Theresa May har sagt att prover från platsen visar spår från ett nervgift av en sort som utvecklades i Sovjetunionen. Hon har skyllt attacken på Ryssland och utvisat 23 ryska diplomater.
  • Sergej Skripal var tidigare överste i den ryska militära underrättelsetjänsten men dömdes till fängelse 2006 för att ha sålt hemliga uppgifter till Storbritannien. 2010 lämnades han ut till Storbritannien i en utväxling mot tio ryska spioner som gripits i USA. (TT)