De långt ifrån kommande besökarna – energi­experter från Egypten, Tunisien, Ghana med ­flera länder – tycks ha blivit smått förbluffade. Ett så här stort kunnande i energifrågor koncentrerat till en ort som är en liten, just nu snöhöljd prick i ut­kanten av världskartan.

Besökare från övriga Finland och Norden är vid det här laget helt införstådda med att energi­klustret i Vasa existerar och ligger i framkant. Det är trots allt sjunde året Energyweek, energi­veckan, ordnas i staden. I början av veckan kallade­ Fortums­ teknologidirektör Heli Antila energi­klustret för ”en fantastisk koncentration av kunnande inom energiteknik” (VBL 20.3).

Evenemanget avslutas i dag. Saldot i besökare mätt är i år cirka 4 000.

Effekterna av de kontakter som knutits och den kunskap som utväxlats kan däremot, i motsats till besökarantalet, inte fångas i entydiga siffror. De ­effekterna kommer under ett antal år framåt ­både Vasaklustret och andra energikluster runtom­ i världen till godo. För, som De grönas ord­förande Touko ­Aalto ­uttryckte det; det är i Finlands intresse­ ”att ­utveckla lösningar som hela mänskligheten ­behöver”. Det är ett entusiasmerande mål, eftersom det inte styrs enbart av egenintresse.

Som en bekräftelse på trend­brottet – och på att Vasaregionen hänger med – kommer nyheten att Wärtsilä nyligen levererat världens största solenergibaserade hybridkraftverk till Burkina Faso.


”Lösningarna som hela mänskligheten behöver” utgår från förnybar energi i olika former – sol och vind i första hand. Som en bekräftelse på trend­brottet – och på att Vasaregionen hänger med – kommer nyheten att Wärtsilä nyligen levererat världens största solenergibaserade hybridkraftverk till Burkina Faso (VBL 21.3).

Tillgången på energi producerad med sol och vind varierar, inte minst på nordligare bredd­grader. Under de energidebatter som genom åren med större eller mindre intensitet förts bland ­annat i VBL:s spalter har det setts som ett besvärligt problem.

Det är det inte, ifall möjligheterna att lagra energi­ kan utvecklas. Och det är just det som är på gång – också. Vi har en batteriboom; Vasaregionens uppmärksammade försök att locka en batterifabrik är ett utslag av den. Batteriboomen i sin tur hänger samman med en elbilshype; alla biltillverkare med självaktning vill ha en elbilsvariant att erbjuda.

Verkningarna av Tysklands ”Energiewende” – omläggningen i riktning förnybar energi efter ­Fukushimaolyckan 2014 – strålar ut över övriga Europa, övriga världen.

En del vanliga medborgare skulle kanske gärna­ genomföra en privat Energiewende. Touko Aaltos­ förslag (VBL 20.3) om att staten borde erbjuda ekonomiskt stöd åt dem som vill installera solpaneler i rad- och våningshus kunde gärna tas ad notam av landets beslutsfattare.

Energiklustret med sina cirka 140 företag är, som de långväga besökarna noterade, större än ­Vasa. Att det finns och blomstrar i just den här västliga utposten av Finland är en följd av att ett antal inno­vativa företagare tänkte till redan på 1990-­talet: Veijo Karppinen, Harri Niemelä, ­Martti Ehrnroth och Erkki Raunio, alla med anknytning­ till Vacon, Vaasa Engineerings Mauri Holma, ­Vaspecs Seppo Pettissalo.

Här har funnits, som Fortums Heli Antila sa, en klar och stark vision och mod att ta risker. Plus en gammal industritradition, med början vid Met­viken, att luta sig tillbaka mot. Det har gett Vasa ett försprång nu, när så gott som alla vill med på ­kärran med texten ”förnybar ­energi”.